Συνάντηση Δένδια με Πάιατ για Τουρκία και Εβρο

Συνάντηση Δένδια με Πάιατ για Τουρκία και Εβρο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατική διπλωματική κινητοποίηση με σκοπό να αναδειχθούν οι δηλώσεις και τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν την κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αναπτύξει η Αθήνα. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση των δύο ανδρών εστιάσθηκε στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στον Εβρο.

Ο κ. Δένδιας ανέπτυξε διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις, ενώ ο κ. Πάιατ ήταν ευθύτατα υποστηρικτικός στην προσπάθεια της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της, αλλά και να καταπολεμήσει τη μάστιγα των κατευθυνόμενων ψευδών ισχυρισμών και ειδήσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

«Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να συνεχίζουμε τον στενό συντονισμό με τον υπουργό Νίκο Δένδια καθώς υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς και τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών και ψευδών ισχυρισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο και συνομίλησαν κατά κύριο λόγο για τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων των ΗΠΑ με την τριμερή Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την έγκριση του «East Med Act» από την Ουάσιγκτον.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο κ. Δένδιας βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια διατήρησης των διαύλων, έστω και εξ αποστάσεως, με ομολόγους του στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο, ώστε να γίνει κατανοητό ότι οι θέσεις που διατυπώνονται από την πλευρά της Αγκυρας (ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές) δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση, διότι φαίνεται ότι, σε πολύ μεγάλο τμήμα συνομιλητών και εταίρων, είναι απόλυτα αντιληπτό ότι η Τουρκία αποτελεί τον υποκινητή της έντασης στο Αιγαίο, στον Εβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή