Ακάρ: «Καμία λύση χωρίς την Τουρκία»

Ακάρ: «Καμία λύση χωρίς την Τουρκία»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο είναι απόδειξη ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα των ενόπλων δυνάμεων σε Συρία, Λιβύη και Αιγαίο. Αυτή τη θέση στη διεθνή σκηνή, η Τουρκία την οφείλει, σύμφωνα με τον κ. Ακάρ, στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν μπορείτε πλέον να λύσετε προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς την Τουρκία. Δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση χωρίς την Τουρκία, οι λύσεις δεν είναι έγκυρες, όλοι πρέπει να το καταλάβουν», είπε ενδεικτικά ο κ. Ακάρ, ο οποίος, επιπλέον, υπερασπίστηκε την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Λιβύη διότι, όπως είπε, «συμβουλεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής συνεργασίας, εναντίον της ομάδας η οποία αψήφησε την, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, νόμιμη κυβέρνηση και διέλυσε την ενότητα και την

ακεραιότητα εκεί».

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της επιχείρησης παραπληροφόρησης στην οποία έχει εμπλακεί σύσσωμος και ο τουρκικός Τύπος, συνεχίζεται η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων σχετικά με την κατάσταση στον Εβρο. Σε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής «Σαμπάχ» γίνεται λόγος για τρεις νεκρούς και 198 τραυματίες πρόσφυγες στη συνοριακή διάβαση Παζάρκουλε – Καστανέων. Εκεί, αναφέρεται, επίσης, ότι οι τουρκικές υγειονομικές αρχές έχουν δώσει ιατρική βοήθεια σε 2.306 πρόσφυγες οι οποίοι, κατά τον ισχυρισμό του δημοσιεύματος, τραυματίστηκαν λόγω επιθέσεων από τις ελληνικές αρχές με σπρέι πιπεριού, βόμβες κρότου και λάμψης, πλαστικές σφαίρες, αληθινές σφαίρες και καυτό νερό. Το μέγεθος της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας γίνεται γλαφυρά αντιληπτό στον τρόπο με τον οποίο το πρακτορείο «Αναντολού» περιγράφει τη χρήση ενός εποχούμενου ανεμιστήρα από τις ελληνικές δυνάμεις στον Εβρο, προκειμένου ο καπνός από τα δακρυγόνα να επιστρέψει προς την τουρκική πλευρά των συνόρων. Το ρεπορτάζ τιτλοφορείται: «Η Ελλάδα λειτουργεί έναν “ανεμιστήρα” για να αυξήσει τον αντίκτυπο των χημικών». Στον τουρκικό Τύπο αναπαράγεται ευρέως και το ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο έχει διαψευσθεί από τις ελληνικές αρχές, για δημιουργία κέντρου φυλάκισης των προσφύγων και μεταναστών που συλλαμβάνονται.

Η κατάσταση ήταν πολύ ηπιότερη στα σύνορα, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε υπερπτήση τουρκικών F-16 στη νησίδα Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελλόριζου, χθες το μεσημέρι, σε μεγάλο ύψος (24.000 πόδια). Χθες, έγινε επίσης γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι ανοίγει διαδικασία για προκήρυξη συνολικά 800 θέσεων για Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Πενήντα από αυτές τις θέσεις απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους να καλύψουν θέσεις οπλιτών και εφέδρων στις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή