Η κρίση λόγω κορωνοϊού και οι κινήσεις του Μαξίμου

Η κρίση λόγω κορωνοϊού και οι κινήσεις του Μαξίμου

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με τη διαχείριση της «δίδυμης» κρίσης που προκαλούν ο κορωνοϊός και οι πολλαπλές αρνητικές συνέπειές του στην πραγματική οικονομία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Αντιλαμβάνεται πως πιθανότατα καλείται να διαχειριστεί το μεγαλύτερο στοίχημα της θητείας του και είναι αποφασισμένος να αναλάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε οι συνέπειες του κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία και οικονομία να είναι οι μικρότερες δυνατές.

Η κυβέρνηση, μετά την απόφαση να κλείσουν εστιατόρια και καφετέριες, είναι δεδομένο πως, εάν ζητηθεί από τους ειδικούς, θα προβεί και σε άλλες ανάλογες κινήσεις, πάντα με την εξαίρεση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, αναμένονται οι αποφάσεις της Ιεραρχίας τη Δευτέρα, και στην περίπτωση που δεν ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις από την ίδια, θα αποφασιστεί το κλείσιμο των εκκλησιών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για τη στάση της Ιεραρχίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, που απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση και να προτρέψουν τους πιστούς να μην προσέρχονται στις εκκλησίες και να αποφεύγουν τη Θεία Κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες να επικοινωνήσει δύο φορές με τον Αρχιεπίσκοπο και εντέλει να του τονίσει: «Μακαριώτατε, έχετε τη μεγάλη ευθύνη να προστατέψετε το ποίμνιό σας».

Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά με τον κ. Ιερώνυμο πριν από δύο εβδομάδες, προκειμένου να του επισημάνει τον κίνδυνο ευρείας διάδοσης του κορωνοϊού, αλλά και τις σοβαρότατες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει, ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Ομως, η αντίδραση της Εκκλησίας περιορίστηκε σε μια γενικόλογη δήλωση ότι «στέκεται στο πλευρό της πολιτείας» και σε οδηγίες υγιεινής προς τους πιστούς.

Κατά πληροφορίες, την προπερασμένη Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον κ. Ιερώνυμο. Ο πρωθυπουργός τού ζήτησε να κληθούν οι πιστοί να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην πηγαίνουν στις εκκλησίες, αλλά και να εξεταστεί το ζήτημα της μετάληψης. Ομως και πάλι, η Ιερά Σύνοδος εξέπεμψε το μήνυμα ότι «συνεχίζουμε να κοινωνούμε». Συχνές, στην ίδια κατεύθυνση, υπήρξαν και οι παρεμβάσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αλλά τελικά ο κ. Ιερώνυμος προχθές ανέφερε απλά πως η Εκκλησία «ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους ιερούς ναούς», δήλωση σαφώς λιγότερο παρεμβατική σε σχέση με εκείνες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Τα πλεονάσματα

Οπως προαναφέρθηκε, η έλευση του κορωνοϊού επιφέρει μεγάλες ανατροπές και στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Παρότι πολλά θα κριθούν από τη διάρκεια και την έκταση της εν εξελίξει υγειονομικής κρίσης, είναι προφανές πως η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020, ενώ θα απαιτηθούν πρόσθετες κρατικές δαπάνες για τη διαχείριση του προβλήματος. Παράλληλα, δείκτες όπως τα έσοδα και η απασχόληση θα επηρεαστούν αρνητικά.

Ο πρωθυπουργός αναμένει την κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να «χαρτογραφηθούν» οι διαθέσεις των εταίρων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όμως, «ο Κέινς πλανάται ήδη πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου», φράση που υποδηλώνει την πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι οι συνθήκες επιβάλλουν στροφή προς μια επεκτατική οικονομική πολιτική, στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι με τα δεδομένα που δημιουργούνται στην παγκόσμια οικονομία αλλά και εντός της χώρας, δεν μπορεί να ζητηθεί από την Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Παράλληλα, θα τεθεί στο τραπέζι η αναστολή της αυξημένης εποπτείας προς την Ελλάδα, καθώς συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατό να προωθηθούν όταν η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και συνολικά η κοινωνία έχουν το βλέμμα σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο στην υγειονομική κρίση. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει την ανακατανομή υφιστάμενων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, στόχος είναι, πόροι που είναι προγραμματισμένοι για έργα να κατευθυνθούν σε προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα σε μια περίοδο κατά την οποία η απασχόληση θα παρουσιάσει κάμψη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του είχε αναγνωρίσει πως τα δύσκολα έρχονται. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την έως τώρα διαχείριση της κρίσης. Η κυβέρνηση σε επίπεδο μέτρων βρίσκεται πάντα τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από τις άλλες –πλην της Ιταλίας, βεβαίως– ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι διαρκής και απολύτως διαφανής, ενώ δρομολογήθηκαν 2.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή