Διυπουργική επιτροπή θα αποφασίζει για τα νέα μέτρα

Διυπουργική επιτροπή θα αποφασίζει για τα νέα μέτρα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προχώρησε η κυβέρνηση. Επικεφαλής της αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και σε αυτή θα μετέχουν επίσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πέντε ακόμα υφυπουργοί της κυβέρνησης καθώς και ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης. Η επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά και θα αποφασίζει για τα έκτακτα μέτρα που θα λαμβάνονται από εδώ και στο εξής.

Σήμερα, ο κ. Χαρδαλιάς θα συναντηθεί με εκπροσώπους Οργανισμών Κοινής Ωφελείας όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), καθώς και με εκπροσώπους της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Στόχος της συνάντησης είναι να τεθούν επί τάπητος τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν καταρτιστεί, ούτως ώστε σε περίπτωση μαζικών κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων να διασφαλιστεί η λειτουργία των οργανισμών. Χθες, συνεχίστηκαν οι εκπαιδεύσεις αστυνομικών και πυροσβεστών, οι οποίοι θα στελεχώσουν το κέντρο επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε στον δεύτερο όροφο της ΓΑΔΑ. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στη διάρκεια της εβδομάδας και αποστολή των περίπου 150 ανακριτικών υπαλλήλων που θα το στελεχώσουν, είναι να εντοπίζουν τις επαφές όσων έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει από τον κορωνοϊό και να λαμβάνονται μέτρα καραντίνας. Για τον λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει –κατόπιν έκδοσης σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου– από την Κυριακή αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφορικά με την ταυτότητα, την ηλικία, το φύλο και τον τόπο κατοικίας των κρουσμάτων. Μέσω αυτής της ανάλυσης και κατόπιν επικοινωνίας με εκπροσώπους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αποφασίστηκε ήδη από το βράδυ της Κυριακής να τεθούν σε καραντίνα τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βοΐου, όπου έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός κρουσμάτων. 

Αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν χθες στην «Κ» ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόθεση για λήψη μέτρων ολικής καραντίνας. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι πλέον ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ετοιμάζεται για τη λεγόμενη «Φάση 3» που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση μαζικής εξάπλωσης στον πληθυσμό.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. και της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας. Το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης αποτυπώθηκε στην πρόταση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν για απαγόρευση ταξιδιών από χώρες εκτός Σένγκεν για 30 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή