Το σχέδιο Μαξίμου στους αρχηγούς των κομμάτων

Το σχέδιο Μαξίμου στους αρχηγούς των κομμάτων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη και εκτενή ενημέρωση προς τους πολιτικούς αρχηγούς αναφορικά με την κατάσταση περί την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς και για το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων, προβαίνει από χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μέσω τηλεδιασκέψεων, ώστε εκτός όλων των άλλων να υπογραμμιστεί και σε συμβολικό επίπεδο η αναγκαιότητα αποφυγής των διά ζώσης επαφών. «Μένουμε σπίτι», είναι το μήνυμα των πολιτικών αρχηγών.

Στόχος της επικοινωνίας αυτής είναι να υπογραμμιστεί από πλευράς του πρωθυπουργού η βούληση ανταλλαγής απόψεων, αλλά και η διάθεση υιοθέτησης προτάσεων που έχουν να θέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα αρχικά και στη συνέχεια την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά να διατυπώνουν ήδη ορισμένες. Θα ακολουθήσει ανάλογης μορφής επικοινωνία σήμερα με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλο, και αύριο με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη.

Οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη τόσο από τον ίδιο όσο και από τα αρμόδια υπουργεία, επισήμανε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκειας περίπου 45΄-50΄ συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση που απειλεί τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συνοχή της κοινωνίας. Συνεπώς τώρα δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Αλ. Τσίπρας, και μεταξύ άλλων παρουσίασε στον πρωθυπουργό μια σειρά προτάσεων οι οποίες κυρίως είχαν οικονομικό περιεχόμενο. Αναφερόμενος ειδικότερα στο «μαξιλάρι ασφαλείας 35 δισ. ευρώ» που διαμόρφωσε η κυβέρνησή του κατά την έξοδο από τα μνημόνια, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κάλεσα τον πρωθυπουργό να μη διστάσει να αξιοποιήσει τώρα αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη που με αίσθηση ευθύνης παραδώσαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση της επιδημίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία. Του πρότεινα να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δισ. Και ταυτόχρονα να ζητήσει δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ., να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Eurogroup, ζήτησα να μη διστάσει ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν». Σκοπός των προτάσεών του, όπως σημείωσε, είναι μεταξύ άλλων να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, το άνοιγμα νέων κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας, αλλά και η άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε την ανάγκη να λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα μέτρα, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα και στο θέμα της Εκκλησίας, σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας, σε όποιο δόγμα ανεξαιρέτως κι αν ανήκουν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τον πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά σημείωσε πως πρέπει να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των ΜΕΘ και να προσληφθούν άμεσα ιατροί και νοσηλευτές, όπως έχει προαναγγελθεί. Ζήτησε, επίσης, να πολλαπλασιαστούν τα σημεία ελέγχου για τον κορωνοϊό, να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, καθώς επίσης και να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Αιγαίου, όπου είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, επίσης, μίλησε για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας και στο οικονομικό επίπεδο, με την κυβέρνηση να πρέπει να απαιτήσει εκταμίευση μεγάλων ποσών από την Ε.Ε. Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε «να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, καθώς και να στηρίξουν οι τράπεζες τη ρευστότητα. Να μην “κοκκινίζουν” δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή