Σήμα κινδύνου από Μητσοτάκη

Σήμα κινδύνου από Μητσοτάκη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μήνυμα που περιείχε τις λέξεις «πόλεμος» και «αόρατος εχθρός» και το οποίο σε κανένα σημείο δεν ωραιοποιούσε την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα επιχείρησε και πάλι να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την πανδημία του κορωνοϊού, ζητώντας συστράτευση δυνάμεων από όλους για τους επόμενους δύο μήνες. 

«Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά», σημείωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας και πάλι την κρισιμότητα της κατάστασης. 

Ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε τους τρεις βασικούς στόχους, που είναι ο περιορισμός της νόσου, η στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, έδωσε βάρος στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του, στα όσα πρέπει να γίνουν από τους ίδιους τους πολίτες ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου.

Ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των δύο εβδομάδων που έχει προσώρας τεθεί, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα δίμηνο κατά το οποίο «ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται» και «γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί» στους οποίους «θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία». Πρόκειται ουσιαστικά για μία προαναγγελία νέων μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, προειδοποιώντας μάλιστα πως «όσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Γιατί θα έχουν εγκληματήσει διπλά: Κατά του νόμου και κατά της ζωής».

Σταδιακά μέτρα

Στην κυβέρνηση πράγματι δεν αποκλείουν τίποτα όσον αφορά τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν στο μέλλον. Ακόμα και γενική καραντίνα, μία εισήγηση που υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Η μόνιμη απάντηση των κυβερνητικών αξιωματούχων στο ερώτημα αν θα υπάρξει γενικό lockdown είναι πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο, ωστόσο τα δεδομένα επανεξετάζονται διαρκώς σε καθημερινή βάση και αναπροσαρμόζεται η τακτική. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές».

Ενδεικτικό της τάσης που έχει η κυβέρνηση είναι πως ανακοινώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση νέα μέτρα, κάτι που δείχνει πως βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και αναπροσαρμόζει διαρκώς την τακτική της. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στα δύο μοντέλα που φαίνεται πως υπάρχουν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το ένα θέτει την οικονομία πιο πάνω από τον άνθρωπο. Το δεύτερο, το οποίο εφαρμόζει και η Ελλάδα, «θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί». Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως αυτή η τακτική θα έχει συνέπειες στην οικονομία και, όπως ανακοίνωσε, θα διατεθούν άμεσα δύο δισ. για την ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί λόγω κορωνοϊού. «Η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως πως «όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, οι προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη για την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι τακτικές. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η κρίση να περάσει με όσο το δυνατόν πιο λίγες απώλειες σε ανθρώπους.

Τηλεδιασκέψεις

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε τις επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντας τον κ. Κουτσούμπα από το ΚΚΕ και τον κ. Βαρουφάκη από το ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή