Ταξιδιωτική καραντίνα 30 ημερών

Ταξιδιωτική καραντίνα 30 ημερών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ταξιδιωτική απαγόρευση 30 ημερών από τρίτες χώρες υιοθέτησε χθες το βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η απαγόρευση θα αφορά όλους τους πολίτες χωρών που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, με την εξαίρεση γιατρών και άλλων εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα και διασυνοριακών εργαζομένων. Οπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι «27» επιφυλάσσονται για παράταση της απαγόρευσης αν κριθεί αναγκαίο.

Στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης ότι, μετά τη θετική ανταπόκριση του Eurogroup προχθές, η Κομισιόν τις προσεχείς ημέρες θα πυροδοτήσει τη ρήτρα γενικής εξαίρεσης (general escape clause) του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ουσιαστικά αναστέλλει την εφαρμογή του και επιτρέπει έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας.

Εγγραφο της Επιτροπής που διέρρευσε χθες (Bloomberg) επιβεβαίωσε ότι τα νέα προγνωστικά για το ευρωπαϊκό ΑΕΠ μιλούν για βαθιά ύφεση το 2020.

Ιατρικός εξοπλισμός

Η Αθήνα ήδη χθες εφάρμοσε τη νέα ταξιδιωτική απαγόρευση. Στη δική του παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξή του στην ιδέα της πανευρωπαϊκής προμήθειας αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού και κατανομής του στη συνέχεια στα κράτη-μέλη. Η κ. Φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι άρχισαν αυτήν την εβδομάδα οι σχετικές διαδικασίες για την προμήθεια μασκών και αναπνευστήρων, με τη συμμετοχή 24 κρατών-μελών. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, είπε, έχουν έξι ημέρες να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης πιο τολμηρά μέτρα από αυτά που ανακοίνωσε προχθές το Εurogroup και μεγαλύτερη ευελιξία στην απελευθέρωση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την άμεση στήριξη της οικονομίας.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη αφιερώθηκε στο ζήτημα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και των ελέγχων που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες ημέρες. Εγινε εκτεταμένη αναφορά στα μέτρα που έχει επιβάλει η Πολωνία, που χθες προκάλεσαν εντάσεις στα σύνορα με τη Γερμανία λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι είχε σειρά επαφών με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοριαβέτσκι και δήλωσε «πεπεισμένη» πως θα υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες.

Το εμβόλιο

Η πρόεδρος της Επιτροπής επίσης υπεραμύνθηκε της εκτίμησης στην οποία προέβη χθες για διάθεση εμβολίου για τον κορωνοϊό έως το φθινόπωρο – πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπουν οι ειδικοί. Ισχυρίστηκε ότι η ίδια η CureVac –η γερμανική εταιρεία την οποία «άλλοι επιχείρησαν να αγοράσουν» και η οποία έλαβε προχθές χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.– έκανε τη σχετική πρόβλεψη. Πρόσθεσε, δε, ότι σε εποχές «σφοδρής κρίσης» πρέπει να επιταχύνονται «οι αργές, υπερβολικά γραφειοκρατικές διαδικασίες» που αφορούν την έγκριση του εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές. 

Ο κ. Μισέλ, όπως αναμενόταν, επιβεβαίωσε ότι δεν θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα (26-27 Μαρτίου). Αντ’ αυτού, οι ηγέτες των «27» θα συνομιλήσουν εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης, με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας.   

Στην τηλεδιάσκεψη –όπως και σε αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας– συμμετείχαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή