Υψηλοί τόνοι από Τσίπρα για το μεταναστευτικό

Υψηλοί τόνοι από Τσίπρα για το μεταναστευτικό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιφύλαξη και προβληματισμό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να διεθνοποιήσει τις ακραίες ενέργειες του Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Αλ. Τσίπρας, στην τηλεδιάσκεψη με τον Κυρ. Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να ήταν καθησυχαστικός και επικεντρώθηκε στο ότι αντιμετώπισε με σχέδιο την κατάσταση στον Εβρο. «Εγώ, όπως είδες επικρότησα τα κλειστά σύνορα. Εβαλα πλάτη, γιατί γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες. Και εμείς τις αντιμετωπίσαμε. Αλλά αυτό που δήλωσες περί “μπάτε σκύλοι” στον Εβρο ήταν απαράδεκτο», ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση Τσίπρα εστιάζοντας στη συγκεκριμένη έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του («Πρώτο Θέμα») για την κατάσταση που παρέλαβε στο προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας δείχνοντας τη δυσφορία του συνέχισε: «πρώτα από όλα δεν προσβάλλει εμένα αλλά τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες των Εν. Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που εδώ και χρόνια δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να υπερασπίζονται την εθνική ακεραιότητα. Και κυρίως προσβάλλει τον υφυπουργό σου, τον Στεφανή, που είχε την επιτελική ευθύνη τα προηγούμενα χρόνια ως αρχηγός του ΓΕΣ». Κατά τη διάρκεια της 55λεπτης συνομιλίας ο Αλ. Τσίπρας μετέφερε στον πρωθυπουργό τον σκεπτικισμό του για την απουσία της Ελλάδας από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Ερντογάν, Μέρκελ και Μακρόν. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως είναι αδιανόητο να παίρνονται αποφάσεις ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης και, όπως επισημαίνουν, «αν η απουσία της Ελλάδας έχει επιβληθεί –για μια ακόμα φορά– από τον Τούρκο πρόεδρο στη Γερμανίδα καγκελάριο και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, πρόκειται για σοβαρή αποτυχία της διπλωματίας μας».

Επιμένοντας πως είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το μεταναστευτικό, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει από την Ε.Ε.: Μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ε.Ε. και επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία στην Ε.Ε. Κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στις συνομιλίες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό. Απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία, αν δεν επανέλθει στη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή