Σαφή μηνύματα Σακελλαροπούλου από το Πεντάγωνο

Σαφή μηνύματα Σακελλαροπούλου από το Πεντάγωνο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με το Σύνταγμα, πραγματοποίησε χθες την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο υπουργείο Εθν. Αμυνας και μετέδωσε άμεσα τρία σαφή μηνύματα: για τον ρόλο των Εν. Δυνάμεων στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και την απόκρουση της πανδημίας, αλλά και για την ισότιμη θέση της γυναίκας στα δικαιώματα και στα καθήκοντα στον στρατό και στην κοινωνία.

Την Πρόεδρο συνόδευαν ο γ.γ. της Προεδρίας πρέσβης Β. Παπαδόπουλος, ο ειδικός γραμματέας αντιστράτηγος Ν. Μανούρης και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου Σ. Πολυμίλης, ενώ την υποδέχθηκαν ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκ. Στεφανής και η στρατιωτική ηγεσία των Εν. Δυνάμεων με επικεφαλής τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κ. Φλώρο. Τα έκτακτα μέτρα επέβαλαν περιορισμό του τελετουργικού. Τιμές απέδωσε ένα τμήμα έξι ανδρών. Η Πρόεδρος, στην αίθουσα Τιμών «Ιω. Καποδίστριας», μίλησε στους παρευρισκομένους έπειτα από μια σύντομη ομιλία υποδοχής από τον υπουργό. Ακολούθησε η απόρρητη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Η κ. Σακελλαροπούλου επισήμανε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα εξελέγη ΠτΔ και επομένως φέρει τον τίτλο του Αρχηγού των Εν. Δυνάμεων. «Είναι μια εξαιρετική τιμή αλλά και αναγνώριση για όλες τις γυναίκες, άρα και για όσες υπηρετούν στις Εν. Δυνάμεις», είπε.

Χαρακτηριστικό της ομιλίας της ήταν η ταύτιση της ευρωπαϊκής και της ελληνικής διάστασης της εθνικής άμυνας. «Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατ. Μεσόγειο αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η υπεράσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας και των εθνικών μας συνόρων αποκτά και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε.». Το μήνυμα αυτό αποδίδει έμφαση στην στρατηγική που επιδιώκει την ενεργοποίηση του συνόλου των ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη θωράκιση των ελληνικών συνόρων.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά ευθέως στην Τουρκία ως τη χώρα που «εργαλειοποιώντας τον πόνο και τη δυστυχία απελπισμένων ανθρώπων, επιβουλεύεται τα σύνορά μας στον Εβρο». Αναφέρθηκε ακόμα στη συνδρομή των Εν. Δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αμέσως μετά είχε ολιγόλεπτη συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με την ανθυπολοχαγό Ελισάβετ Νιώτη, η οποία υπηρετεί στο φυλάκιο στις Καστανιές. Ο συμβολισμός δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: Οι γυναίκες είναι πανέτοιμες να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα ισότιμα δίπλα στους άντρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή