Nέα έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία της αποφάσισε η Βουλή

Nέα έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία της αποφάσισε η Βουλή

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρωματικά μέτρα πρόληψης, έναντι του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποφάσισε να δρομολογήσει σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής. Ο συμβολικός και ουσιαστικός στόχος και των νέων αυτών μέτρων, που διαρκώς θα επανεξετάζονται βάσει των εξελίξεων κατά υην προσεχή περίοδο, παραμένει: Αφενός η εθνική αντιπροσωπεία, με «ανοιχτή» Βουλή, να είναι σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου κυρίως να αντιμετωπιστούν όποιες νομοθετικές ανάγκες κριθούν αναγκαίες για την αντιμετώπιση-διαχείριση της έκτακτης ανάγκης, σε κράτος και κοινωνία. Αφετέρου, με τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσώπων που θα μετέχουν στις διαδικασίες, να στέλνεται το μήνυμα στους πολίτες, σχετικά με την μεγάλη αναγκαιότητα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τις νεότερες σημερινές αποφάσεις, λοιπόν:

Περιορίζεται στο ελάχιστο και απολύτως απαραίτητο το νομοθετικό έργο: Θα συζητείται και θα ψηφίζεται μόνο ένα νομοσχέδιο κάθε εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται στην αρμόδια Επιτροπή κάθε Τρίτη και στην Ολομέλεια κάθε Πέμπτη. Οι συνεδριάσεις αυτές θα διεξάγονται υπό το ειδικό καθεστώς που ήδη εφαρμόζεται, δηλαδή με παρόντες μόνον ένα βουλευτή από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα ως εισηγητή, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και -ασφαλώς- παρόντα και τον κάθε φορά αρμόδιο υπουργό.

Κατ΄εξαίρεση, μόνο για την επόμενη εβδομάδα, η συνεδρίαση Επιτροπής προγραμματίζεται για την Δευτέρα.

Όσον αφορά την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποφασίστηκε να περιοριστεί σε μία -από τις τρεις που ισχύουν- ημέρα συζήτησης επικαίρων ερωτήσεων: Θα είναι κάθε Πέμπτη, πριν από τη συνεδρίαση νομοθετικού έργου.

Το μόνο που ουσιαστικά δεν αλλάζει, επί του παρόντος, είναι η διαδικασία κατάθεσης γραπτών ερωτήσεων και η απάντηση αυτών, επίσης γραπτώς, από τα ερωτώμενα Υπουργεία. Αυτή η διαδικασία θα εξελίσσεται με ηλεκτρονικό τρόπο, και το μόνο που διαφοροποιείται είναι το χρονικό περιθώριο που δίδεται για να απαντήσουν οι υπηρεσίες: από 25 που είναι σήμερα, αυξάνεται σε 40 ο αριθμός των ημερών προκειμένου να δοθεί η απάντηση. Ως προς τα «τρέχοντα», αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ (είχε προγραμματιστεί για μεθαύριο Παρασκευή) αντικείμενο της οποίας ήταν το λεγόμενο «Υπερταμείο» που η λειτουργία του είχε ως γνωβστόν αποφασιστεί στο πλαίσιο των Μνημονίων.

Στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων που εξετάζονται αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής «στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού», σημειώνεται ότι εξετάζεται πλέον και η δυνατότητα η επόμενη ή οι επόμενες Διασκέψεις Προέδρων (πρόκειται για Όργανο που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με κεντρικής σημασίας λειτουργικά ζητήματα), όχι απλώς να γίνονται με μειωμένη σύνθεση, αλλά και με τηλεδιάσκεψη. «Υπάρχει η τεχνική δυνατότητα για κάτι τέτοιο», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, «η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα προς κατάθεση σειρά νομοσχεδίων (Ρυθμίσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Περί συναθροίσεων, Εταιρική διακυβέρνηση, Καταδυτικός Τουρισμός, Κυρώσεις οδηγιών του υπουργείων Δικαιοσύνης και εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας). Θα εισάγονται, ωστόσο, κατά προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα που συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, όπως επί παραδείγματι εκείνα με τα οποία θα κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδονται αυτή την περίοδο με μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία».

Οι ίδιες πηγές, τέλος, επισημαίνουν ότι «η Βουλή λειτουργεί ήδη με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσωπικού για την κάλυψη των βασικών λειτουργιών της και στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη κλείσει ή υπολειτουργούν τα περιφερειακά κτίρια της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή