Συναίνεση και… γκρίνιες στη Βουλή

Συναίνεση και… γκρίνιες στη Βουλή

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, ακόμα μία συνεδρίαση ειδικών συνθηκών – εξαιτίας του κορωνοϊού- νομοθέτησης: αντικείμενο ήταν η επεξεργασία και ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας «για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές» το οποίο και τελικώς εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την θετική ψήφο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.

Στο πλαίσιο των γνωστών μέτρων «έκτακτης ανάγκης», στη συνεδρίαση συμμετείχαν μόνο δώδεκα βουλευτές (ένας εισηγητής από κάθε κόμμα και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) και ο αρμόδιος υπουργός Ι. Πλακιωτάκης. Από τις τοποθετήσεις, αναδείχθηκε εκ νέου η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συστράτευση και συντονισμένη κοινή δράση για την αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας, όσο και των επιπτώσεων που αυτή θα έχει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

«Θα ήθελα να συγχαρώ και σήμερα την αντιπολίτευση, όλη την αντιπολίτευση. Με υπεύθυνη στάση, σύνεση και υπευθυνότητα συμβάλει παραγωγικά στην αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής ανάγκης. Η πατρίδα μας πρέπει να είναι ενωμένη, αφού μόνο έτσι θα διέλθει των συμπληγάδων» επισήμανε εκ μέρους της πλειοψηφίας ο κ. Σπ.Λιβανός. Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις στελεχών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Από τη δική μας μεριά σε αυτή τη φάση έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές και με τον πιο καθαρό τρόπο και δια του Προέδρου μας, του Αλέξη του Τσίπρα, ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια γραμμή άγονης αντιπαράθεσης, μια γραμμή άναρθρων κραυγών ή εκμετάλλευσης μιας πολιτικής κερδοσκοπίας σε μια πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές παραμένουν, όμως τώρα το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να υπερβούμε αυτήν την κρίση με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και περιορίζοντας κατά το δυνατόν τις συνέπειες της» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ.Τζανακόπουλος.

«Η ελληνική πολιτεία στέκεται σωστά και όταν μιλώ για πολιτεία, μιλώ και για το κράτος και την κοινωνία και όταν μιλώ για την κοινωνία, φυσικά αναφέρομαι και στην Αντιπολίτευση. Έχουμε μια πολύ καλή πρακτική που πρόλαβε πολλές αδυσώπητες πλευρές της μάστιγας αυτής και εν συγκρίσεις και με πολλές χώρες» σχολίασε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Α.Λοβέρδος.

«Αυτή την κρίση οφείλουμε να αγωνιστούμε για να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλ. Γεωργιάδης.

Βεβαίως, υπήρξαν και εκφράστηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης ενστάσεις για επιμέρους κυβερνητικές επιλογές, με έμφαση κυρίως στην αιτίαση ότι για αρκετές εξ αυτών υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη ή και υλοποίηση τους. Ο κ. Τζανακόπουλος, επί παραδείγματι, μίλησε για καθυστέρηση στην λήψη απόφασης να μην γίνονται λειτουργίες στους Ναούς. «Πρώτα εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο διαλόγου με την

Εκκλησία και στη συνέχεια προχωρήσαμε στη λήψη μέτρων. Και νομίζω πως όλοι αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ήταν ο ορθός τρόπος» σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Από όλες τις πτέρυγες, επίσης, διατυπώθηκαν ενστάσεις επί των μέτρων που λαμβάνονται στο οικονομικό πεδίο, με την υποβολή παράλληλα προτάσεων για περισσότερο «γενναίες» παρεμβάσεις εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου.

Πέραν αυτών, διαμαρτυρίες κυρίως κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκφράστηκαν και για την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει προς ψήφιση δύο τροπολογίες. Ο κ. Πλακιωτάκης απέρριψε την κριτική, υποστηρίζοντας ότι για το περιεχόμενο τους είχαν ενημερωθεί τα κόμματα κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή πριν από λίγα 24ωρα. Η μία τροπολογία προβλέπει δυνατότητα αναβολής έως και τρεις μήνες (αντί για ένα μήνα που ισχύει) της σύγκλησης της τακτικής συνόδου του Ανωτάτου και του Ανωτέρου Συμβουλίου Κρίσεων του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής.

Η δεύτερη ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, θέματα συνταξιούχων ΕΦΚΑ – πρώην Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, ζητήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία, με τη λειτουργία νέων ειδικών τμημάτων εκπαίδευσης Πλοιάρχων Β’ και Μηχανικών Β’, καθώς και τα ζητήματα ου προκύπτουν από την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων.

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης, εκτοξεύοντας βέλη, για ακόμα μία φορά, κατά της ΕΕ, της Γερμανίας, και των μεταναστών-προσφύγων. «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η ναζιστική ως προς τη συμπεριφορά της Γερμανία αφού μας ήπιε το αίμα, έκαναν ατσάλινη την υγεία τους. Οι λαθρομετανάστες στα ακατοίκητα νησιά. Είναι εισβολή» είναι ορισμένες από τις φράσεις της ομιλίας του κ. Κυρ.Βελόπουλου. Λίγο αργότερα, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του Κ.Χήτας, με το ίδιο πνεύμα, είπε ότι «οι ωρολογιακές λαθρομεταναστευτικές βόμβες κυκλοφορούν ελεύθερα στην πατρίδα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή