Πρόσθετα μέτρα κατά του κορωνοϊού λαμβάνει η Βουλή

Πρόσθετα μέτρα κατά του κορωνοϊού λαμβάνει η Βουλή

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω μείωση των ρυθμών νομοθετικού έργου και άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου αποφασίστηκε χθες στη διάσκεψη των προέδρων, στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο συμβολικός και ουσιαστικός στόχος και των νέων αυτών μέτρων, που διαρκώς θα επανεξετάζονται βάσει των εξελίξεων κατά την προσεχή περίοδο, παραμένει: Αφενός η εθνική αντιπροσωπεία, με «ανοιχτή» Βουλή, να είναι σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου κυρίως να αντιμετωπιστούν όποιες νομοθετικές ανάγκες κριθούν αναγκαίες για την αντιμετώπιση – διαχείριση της έκτακτης ανάγκης, σε κράτος και κοινωνία. Αφετέρου, με τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσώπων που θα μετέχουν στις διαδικασίες, να στέλνεται το μήνυμα στους πολίτες, σχετικά με τη μεγάλη αναγκαιότητα αυτοπροστασίας. Πάντως, υπέρ της αναστολής της λειτουργίας της Βουλής, τάσσονται το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις και ειδικότερα όσον αφορά το νομοθετικό έργο, αποφασίστηκε να συζητείται και να ψηφίζεται μόνο ένα νομοσχέδιο κάθε εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται στην αρμόδια επιτροπή κάθε Τρίτη και στην Ολομέλεια κάθε Πέμπτη. Οι συνεδριάσεις αυτές θα διεξάγονται υπό το ειδικό καθεστώς που ήδη εφαρμόζεται, δηλαδή με παρόντες μόνον ένα βουλευτή από τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα ως εισηγητή, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και –ασφαλώς– παρόντα και τον κάθε φορά αρμόδιο υπουργό. Οσον αφορά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποφασίστηκε να περιοριστεί σε μία –από τις τρεις που ισχύουν– ημέρα η συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων: Θα είναι κάθε Πέμπτη, πριν από τη συνεδρίαση νομοθετικού έργου. Το μόνο που ουσιαστικά δεν αλλάζει, επί του παρόντος, είναι η διαδικασία κατάθεσης γραπτών ερωτήσεων και η απάντηση αυτών, επίσης γραπτώς, από τα ερωτώμενα υπουργεία. Αυτή η διαδικασία θα εξελίσσεται με ηλεκτρονικό τρόπο, και το μόνο που διαφοροποιείται είναι το χρονικό περιθώριο που δίδεται για να απαντήσουν οι υπηρεσίες: από 25 που είναι σήμερα, αυξάνεται σε 40 ο αριθμός των ημερών προκειμένου να δοθεί η απάντηση.

Με τηλεδιάσκεψη

Στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων που εξετάζονται αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής, συζητείται πλέον και η δυνατότητα η επόμενη ή οι επόμενες διασκέψεις προέδρων (πρόκειται για όργανο που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με κεντρικής σημασίας λειτουργικά ζητήματα), όχι απλώς να γίνονται με μειωμένη σύνθεση, αλλά και με τηλεδιάσκεψη.

Οπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα προς κατάθεση σειρά νομοσχεδίων, αλλά θα εισάγονται κατά προτεραιότητα τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα που συνδέονται κυρίως με τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, όπως επί παραδείγματι εκείνα με τα οποία θα κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδονται αυτή την περίοδο με μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι έχουν ήδη κλείσει ή υπολειτουργούν τα περιφερειακά κτίρια της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή