Μέτρα – ανάσα για την οικονομία από Μητσοτάκη

Μέτρα – ανάσα για την οικονομία από Μητσοτάκη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα – ανάσα 10 δισ. ευρώ για την οικονομία, αλλά και νέο ακόμα πιο αυστηρό μήνυμα προς τους πολίτες, εμπεριείχε το χθεσινό δημόσιο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός, όσον αφορά την οικονομία, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μετά την απαλλαγή μας από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος, η απόφαση της ΕΚΤ εντάσσει για πρώτη φορά και τη χώρα μας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», καταλήγοντας πως «ύστερα από 10 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δρομολογήσει μία ενίσχυση σχεδόν 10 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, πλην των μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, έδωσε και πάλι τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο εξάλεπτο διάγγελμά του στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με τη φράση πως το «οπλοστάσιο των μέτρων έχει σχεδόν εξαντληθεί», ουσιαστικά ζήτησε από τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα, ώστε να μην πάμε σε περαιτέρω περιορισμούς. Δηλαδή σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Η φράση του πρωθυπουργού πως «στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό» ήταν ενδεικτική της καθολικής επαγρύπνησης που θέλει να περάσει στον πληθυσμό. Στην ίδια λογική ήταν και η φράση του πως «το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί» ζητώντας από όλους να σπάσουμε αυτήν τη «αλυσίδα του τρόμου» και να μείνουμε σπίτι αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές. Τα πάντα θα κριθούν το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Αν ο κόσμος δεν πειθαρχήσει στις εξαγγελίες και στα μέτρα και δεν κάτσει σπίτι, σπάζοντας την αλυσίδα μετάδοσης, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τα επόμενα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι πολύ πιο σκληρά.

Σημαντικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός και για τη μετάβαση –που γίνεται όλο και πιο συχνή τελευταία– στα νησιά, καθώς πολλοί θεωρούν πως έτσι προστατεύονται από τον ιό. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: «Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Οσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί».

Οι χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τα όσα είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε ζητήσει να ενισχυθεί η οικονομία από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των 35 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγούσε μαθηματικά σε νέο μνημόνιο, καθώς θα σήμαινε αυτομάτως νέο πολύ υψηλό δανεισμό. Το «μαξιλάρι» αποτελεί ουσιαστικά την εγγύηση ότι δεν θα πάει κάτι στραβά με τα ομόλογα. Οι χθεσινές εξαγγελίες του Μητσοτάκη δεν αγγίζουν τα «μαξιλάρι», καθώς τραβάνε λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή