Κρίσιμο διήμερο για νέα μέτρα

Κρίσιμο διήμερο για νέα μέτρα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κρίσιμο Σαββατοκύριακο, που θα λειτουργήσει ως κρας τεστ για τη συνέχεια, ξεκινάει σήμερα. Το βλέμμα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι στραμμένο στην εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, καθώς, ανεξαρτήτως όλων των υπολοίπων, η πειθαρχία του κόσμου στα όσα έχουν εξαγγελθεί θεωρείται το μεγαλύτερο αντίδοτο στην εξάπλωση του ιού. Εξ ου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο του διάγγελμα ήταν σαφής: Τα μέτρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και από τους πολίτες πλέον εξαρτάται αν και κατά πόσον θα οδηγηθούμε σε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Χθες τα μηνύματα ήταν αντιφατικά.

Σε κάποια σημεία της χώρας πράγματι υπήρξε πολύ χαμηλή κίνηση, με τους πολίτες να συμμορφώνονται στις οδηγίες. Παρατηρήθηκε, όμως, και κάτι που είναι απολύτως απογοητευτικό: Σε κάποιες εθνικές οδούς αλλά και στα λιμάνια καταγράφηκε το φαινόμενο του συνωστισμού από την έξοδο εκδρομέων! Προφανώς κάποιοι θεωρούν, όπως σημείωσε και ο κ. Μητσοτάκης, πως αν πάνε στο χωριό τους, που έχει λιγότερους κατοίκους, θα είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του ιού. Κάτι που βεβαίως και δεν ισχύει, καθώς μια τέτοια ανεύθυνη κίνηση θέτει σε κίνδυνο τόσο την τοπική κοινωνία για μεταφορά του ιού όσο και τους ίδιους τους «εκδρομείς», καθώς τα νοσοκομεία στην επαρχία δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν βαριά περιστατικά. Δεν είναι τυχαίο πως χθες υπήρξε ντόμινο από δημάρχους της ηπειρωτικής Ελλάδας που εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσαν τους πολίτες που δεν διαμένουν μόνιμα στους δήμους τους να μην πάνε για Σαββατοκύριακο.

Τηλεδιάσκεψη

Η κατάσταση είναι πιο δραματική όσον αφορά τα νησιά, λόγω της φυσικής τους απομόνωσης. Χθες, η αδικαιολόγητη κίνηση στα λιμάνια οδήγησε σε έκτακτη σύσκεψη. Κυριάκος Μητσοτάκης, Γρηγόρης Δημητριάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αποφάσισαν έπειτα από τηλεδιάσκεψη την απαγόρευση της μετακίνησης προς τα νησιά όσων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοί τους. Ο κίνδυνος, όπως είχε πει πριν από ένα 24ωρο ο κ. Μητσοτάκης, είναι πολύ μεγάλος, καθώς τα νησιά δεν έχουν υποδομές για νοσηλεία.

Την ίδια ώρα χθες, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση προχώρησε στην ανακοίνωση νέων μέτρων. Αρχικά ανέφερε πως σήμερα Σάββατο θα είναι κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές. Από Δευτέρα, που θα ανοίξουν ξανά, «μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο και με 5 μέτρα απόσταση ανά παραγωγό». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι από Δευτέρα στα σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., ενώ για τη διασφάλιση του μέτρου κατά των συναθροίσεων θα υφίσταται πλέον και ισχυρή παρουσία της αστυνομίας σε πάρκα, πλατείες και επιπλέον απαγορεύεται το πικ νικ.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση κλιμακώνει διαρκώς τα μέτρα και αναμένει την ανταπόκριση των πολιτών, πριν προβεί οριστικά σε γενικό «λουκέτο». Χθες, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη και πάλι μέσω Twitter και με ένα βίντεο ζήτησε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης και να επιδείξουμε ατομική ευθύνη ακολουθώντας αυστηρά τις οδηγίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή