Δοκιμάζει τις αντοχές η Αγκυρα

Δοκιμάζει τις αντοχές η Αγκυρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν ιδιότυπο πόλεμο νεύρων με τις ελληνικές αρχές έχουν αποδυθεί οι Τούρκοι, καθώς τις τελευταίες ημέρες, παρά την εκατέρωθεν λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό και το κλείσιμο των συνόρων, τόσο στον Εβρο όσο και στη θάλασσα παρατηρούνται κινήσεις οι οποίες ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της δοκιμής των αντανακλαστικών της Αθήνας. Χθες, το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» έλαβε για ακόμα μία φορά μια ανορθόδοξη πορεία, φθάνοντας να πλέει μέχρι και 50 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία υποστήριξης αλλά και τη φρεγάτα «Τουργκούτ Ρέις».

Βάσει της NAVTEX 114/20 του Υδρογραφικού Σταθμού Αττάλειας, το συγκεκριμένο ερευνητικό έχει προγραμματίσει έρευνες στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), ωστόσο χθες το «Ορούτς Ρέις» έπλεε μέχρι και 100 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου. Η δραστηριότητα του «Ορούτς Ρέις» παρακολουθείται στενά από την Αθήνα, ακριβώς για τον φόβο πιθανής προβοκάτσιας, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα.

Παρακολουθείται, επίσης, με ενδιαφέρον η κατάσταση στον Εβρο, όπου, παρά τις πληροφορίες περί σταδιακής διάλυσης των στρατοπέδων που έχουν στηθεί στην τουρκική πλευρά, από την ελληνική πλευρά του ποταμού δεν γίνεται αντιληπτό τίποτα τέτοιο. Εν ολίγοις δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μεταδίδονται από την τουρκική πλευρά περί οργανωμένης επιστροφής των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά προς την Κωνσταντινούπολη. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή αφενός διότι θεωρούν –όπως έδειξε η απόπειρα εισβολής τα ξημερώματα της Τετάρτης– πιθανή νέα απόπειρα αιφνιδιασμού, ενώ, ούτως ή άλλως, στις ανησυχίες έχει προστεθεί και η πιθανότητα μεταφοράς κρουσμάτων κορωνοϊού από όσους επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα παράνομα.

Ως προς τον κορωνοϊό, η Αθήνα έχει ανοίξει τους διπλωματικούς διαύλους με όλα τα υπόλοιπα κράτη που συνορεύει (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία), με σκοπό τον συντονισμό ώστε, παρά τις απαγορεύσεις, να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη μεταφορά των αγαθών και στο εμπόριο. Ειδικά ως προς τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει και το ζήτημα της επικείμενης άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που, με όποιον τρόπο και αν πραγματοποιηθεί, θα περιλαμβάνει στην ατζέντα πιθανή πρόταση επίλυσης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στην προσπάθεια να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ντιμιτρόφ

Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δήλωσε (Ντόιτσε Βέλε) ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτελεστεί σε επίπεδο της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER), «η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί». Οπως είπε, «υπάρχουν θετικά σήματα από τη μεγάλη πλειονότητα των κρατών-μελών, ωστόσο το κείμενο και η συζήτηση δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, ενώ το COREPER δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις». Υπενθυμίζεται ότι λόγω κορωνοϊού αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για τη 12η Απριλίου εθνικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή