Λεπτές ισορροπίες Μαξίμου στο πεδίο της οικονομίας

Λεπτές ισορροπίες Μαξίμου στο πεδίο της οικονομίας

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άσκηση λεπτών ισορροπιών, τόσο στο μέτωπο της υγείας όσο και στο μέτωπο της οικονομίας, εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συνολικά για την κυβέρνηση η διαχείριση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η κατάσταση επαναξιολογείται σε καθημερινή βάση, καθώς στόχος είναι να μη ληφθούν εσπευσμένες και, ενδεχομένως μη αναγκαίες αποφάσεις, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστούν ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού και κυρίως η «αντοχή» του εθνικού συστήματος υγείας. Παράλληλα, στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση επιδιώκει με την άμεση διάθεση σχεδόν 10 δισ. ευρώ να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους, που πλέον δοκιμάζονται σκληρά. Ομως, κρίνεται επιβεβλημένο να διατηρηθούν και αρκετές εφεδρείες, καθώς ουδείς γνωρίζει εάν η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί τον Μάιο ή αργότερα, όπως επίσης και εάν θα υπάρξει «επανεμφάνιση» του ιού το φθινόπωρο, στην περίπτωση κατά την οποία μέχρι τότε δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας.

Αναφορικά με ενδεχόμενη απαγόρευση της κυκλοφορίας, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως κρας τεστ θα αποτελούσε η συμπεριφορά που θα επιδείκνυαν οι πολίτες τη χθεσινή ημέρα και κυρίως σήμερα. Φαινόμενα αδυναμίας αυτοπεριορισμού, όπως συνέβη εξάλλου και το περασμένο Σαββατοκύριακο θα έφερναν τη σχετική απόφαση πιο κοντά, παρότι αναγνωρίζεται πως αυτή σε έναν βαθμό θα έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα.

Διαφορετικά, γνώμονα για περαιτέρω μέτρα θα αποτελέσει η «ροή» σοβαρότερων περιστατικών προς τα νοσοκομεία και κυρίως η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που επί του παρόντος δεν δέχονται πίεση. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί σε ένα δεκαήμερο από τώρα, όταν τα δεδομένα για τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού θα είναι πληρέστερα.

Σε σχέση με την οικονομία, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων και πλέον στόχος είναι πρόσθετες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Απριλίου να γίνουν με φειδώ και μόνον εάν καταστεί σαφές πως είναι απολύτως απαραίτητες.

Ο πρωθυπουργός διασφάλισε στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Τρίτης να μην ισχύσει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% για το 2020, εξέλιξη που μεταφράζεται στην εξεύρεση πόρων περί τα 7 δισ. ευρώ. Επίσης, άλλα 3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα από πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ ανάλογα με την πορεία του κορωνοϊού συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκτιμάται πως θα εξευρεθούν και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Σε κάθε περίπτωση και παρότι, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αναφέρει στα μηνύματα που απηύθυνε προς τους πολίτες, στόχος είναι πρωτίστως οι ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει η χώρα να μην επιστρέψει σε μια φάση μεγάλων ελλειμμάτων λόγω κορωνοϊού. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, μετά τη λήξη της πανδημίας η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει άμεσα στις αγορές και θα είναι σφάλμα να χαθούν οι θυσίες της τελευταίας δεκαετίας.

Η συμμετοχή στο QE

Εν μέσω της κρίσης, πρόσθετη «ανάσα» για την κυβέρνηση και τη χώρα αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που χορήγησε μέχρι τη λήξη του, τον Δεκέμβριο του 2018, συνολική ρευστότητα ύψους 2,6 τρισ. ευρώ στο ευρωσύστημα.

Aπό τα 750 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος, περισσότερα από 600 δισ. υπολογίζεται ότι θα κατευθυνθούν σε κυβερνητικά ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συμμετοχή περίπου 2% στο ευρωσύστημα, η απόφαση της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE διασφαλίστηκε με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα αρχικά την περασμένη Τρίτη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό, στην οποία μετείχε και η επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς κανένας από τους ομολόγους του να εγείρει ενστάσεις. Την επομένη, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Λαγκάρντ διατυπώνοντας εκ νέου το αίτημα και, σύμφωνα με πληροφορίες, της είπε χαρακτηριστικά πως με τα υφιστάμενα δραματικά δεδομένα «η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει λάθη του παρελθόντος», ενώ της έστειλε την ίδια ημέρα και επιστολή με όλη την ελληνική επιχειρηματολογία. Τα ξημερώματα της Πέμπτης η απόφαση της ΕΚΤ ανακοινώθηκε με την Ελλάδα να έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι λόγω κορωνοϊού επισπεύδονται οι διαδικασίες μετάβασης της χώρας στην ηλεκτρονική εποχή, όπως εξαρχής επεδίωκε ο κ. Μητσοτάκης. Ειδικότερα, δρομολογείται η δοκιμαστική λειτουργία του gov.gr. Ετσι, μία σειρά από διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα, στο εξής θα διεκπεραιώνονται πιλοτικά από τον προσωπικό υπολογιστή ή από το κινητό τηλέφωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή