Επιχείρηση υπευθυνότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση υπευθυνότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία επανατοποθέτησής τους στην πολιτική σκακιέρα βλέπουν πως έχουν τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ μέσα από την κρίσιμη περιπέτεια του κορωνοϊού που περνάει η χώρα. Από τη στιγμή που η πανδημία επηρεάζει ήδη την οικονομία και απειλεί το ΑΕΠ, τα κομματικά επιτελεία έχουν βγάλει λευκές κόλλες και σχεδιάζουν από την αρχή τον βηματισμό τους.

Κεντρική επιλογή της Κουμουνδούρου είναι οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα να είναι πλέον συχνές, όπως γίνεται κάθε φορά που έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Με το «παρατηρητήριο» για τον κορωνοϊό που θα συγκροτηθεί μέσα στην εβδομάδα επιθυμούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στη διαχείριση της κρίσης, να δείξουν πως δεν μένουν αμέτοχοι και ότι αντικαθιστούν τις φωνές με θέσεις. Επενδύουν, όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη, σε μια πολιτική που δεν είναι μικρόψυχη, χτίζοντας παράλληλα μια νέα εικόνα που στοχεύει σε ένα μετριοπαθές κοινό. Η ηγετική ομάδα δεν κρύβει την ικανοποίησή της από το γεγονός ότι οι σκληροί πυρήνες του κόμματος έχουν σιγήσει βλέποντας πως η Ν.Δ. δημοσκοπικά θωρακίζει το κεντροδεξιό συντηρητικό κοινό της, που δηλώνει στη συντριπτική του πλειονότητα ικανοποιημένο από την αμεσότητα των μέτρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιθυμεί να αξιοποιήσει την καθυστέρηση διεξαγωγής του συνεδρίου και τη συγκυρία για να στρίψει το τιμόνι του κόμματος προς το εθνικοπατριωτικό κέντρο. Θέλει να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη, αλλά ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να μη διχαστεί σε κοινή θέα τους επόμενους μήνες, όπως γίνεται συνήθως. Η αριστερή πτέρυγα, άλλωστε, θα χρειαστεί να βγει και πάλι μπροστά, όταν η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινωνικό πεδίο αναγκαστεί να σκληρύνει εξαιτίας των ανισοτήτων που εκτιμούν ότι θα προκληθούν. Μέχρι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναδειχθεί σε μια παράταξη ευθύνης, που θα αποτελεί, εκτός από την εναλλακτική λύση, τη δύναμη στην οποία θα μπορούσε να απευθυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν τα πράγματα με τον κορωνοϊό ή με το μεταναστευτικό, ο μη γένοιτο, ξεφύγουν από τον έλεγχο. Στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να κάνουν σαφές πως η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει σε δύσκολες καταστάσεις δεν μπορεί να προσπεραστεί από το Μαξίμου. Εκτιμούν, άλλωστε, πως με τη στάση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο των εκκλησιών, στη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο και στην προσπάθεια εξεύρεσης κέντρων στην ενδοχώρα για τους μετανάστες κατάφερε να «μπλοκάρει» σε μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό.

Στο πεδίο της οικονομίας, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει να «σφυροκοπούν» το Μαξίμου, εκτιμώντας, από τις άτολμες και μη οριζόντιες παρεμβάσεις στις οποίες προχωρεί, πως δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Φέρνουν ως παράδειγμα τη διορθωτική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα του δώρου του Πάσχα, για το οποίο ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πως «αξιολογείται η καταβολή του». Και επειδή σε περιόδους μεγάλης πολιτικής κρίσης «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», αρκετοί στην Κουμουνδούρου θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία προκειμένου να απλώσουν περαιτέρω τα «δίχτυα» τους στο ΚΙΝΑΛ.

Στη Χαρ. Τρικούπη διακρίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από άγχος που τον έχει οδηγήσει σε νευρικές αντιδράσεις. Αν και η Φώφη Γεννηματά νιώθει συνεχώς την «ανάσα» των δύο «μεγάλων», οι συνεργάτες της μιλώντας στην «Κ» επιμένουν πως το ΚΙΝΑΛ θα παίξει τον ρόλο της χρήσιμης αντιπολίτευσης. Δηλώνουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε μια δέσμη προτάσεων του κόμματος (κινητά συνεργεία για κατ’ οίκον ελέγχους για τον κορωνοϊό, ξεχωριστοί χώροι υποδοχής στα νοσοκομεία για υποψήφια κρούσματα, προμήθεια αντιδραστηρίων), παραδέχονται παράλληλα πως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει διαχειριστεί πολύ καλά σε επικοινωνιακό επίπεδο την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή