«Εμεινε σπίτι» με το βλέμμα στον Εβρο και στον κορωνοϊό

«Εμεινε σπίτι» με το βλέμμα στον Εβρο και στον κορωνοϊό

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη εβδομάδα θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας συμπίπτει με μία εβδομάδα που θα θυμόμαστε όλοι, καθώς στην αρχή της, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο, τέθηκαν σε ισχύ δρακόντειες απαγορεύσεις εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Γι’ αυτές ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις, αν και στο

Προεδρικό Μέγαρο γνώριζαν από μέρες τις κυβερνητικές προθέσεις. Η Πρόεδρος έδωσε το παράδειγμα και «έμεινε σπίτι», με την εξαίρεση της εθιμοτυπικής επίσκεψης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την Τρίτη, που όφειλε να πραγματοποιήσει αφού κατά το Σύνταγμα είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κ. Σακελλαροπούλου ήταν να επισκεφθεί μέσα το περασμένο Σαββατοκύριακο όλα τα γραφεία της Προεδρίας, τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και σε κτίριο υπηρεσιών της Προεδρίας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ετσι είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με αρκετά στελέχη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε απολύμανση των χώρων και τοποθετήθηκαν παντού ειδικές συσκευές με αντισηπτικό.  

Ο κορωνοϊός και ο Εβρος είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στα δημόσια μηνύματα, αλλά και στην καθημερινή ενημέρωση της Προέδρου από τους στενούς συνεργάτες της, τον γ.γ. της Προεδρίας πρέσβη Βασίλη Παπαδόπουλο, τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου της Ηλία Νάτσιο και τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου Σήφη Πολυμίλη. Ασφαλώς, η όξυνση των προβλημάτων στον Εβρο υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες, αλλά το ζήτημα παραμένει. Κατά την ομιλία της στην Αίθουσα Τιμών «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Αμυνας την περασμένη Τρίτη, η Πρόεδρος για πρώτη φορά ανέφερε ονομαστικά την Τουρκία ως δύναμη που, όπως είπε, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο με πρωτοφανή τρόπο και επιβουλεύεται τα ελληνικά σύνορα. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπόδειγμα δημοκρατικής και ειρηνικής δύναμης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δείξει αδυναμία απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.  «Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτονόητη», τόνισε. Στη συνέχεια, με μία ακόμα συμβολική κίνηση που στόχο είχε να συνδυάσει τη μέριμνα για τις Ενοπλες Δυνάμεις με τον ισότιμο ρόλο που οφείλει να έχει η γυναίκα σε όλα τα πεδία, συνομίλησε με βιντεοκλήση με την ανθυπολοχαγό Ελισάβετ Νιώτη, η οποία υπηρετεί στο φυλάκιο στις Καστανιές στον Εβρο.

Αλληλεγγύη

Το ζήτημα του Εβρου αναφέρθηκε και στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προέδρου της Βουλγαρίας Ruman Radev που ευχαρίστησε τη χώρα μας για τους χειρισμούς της στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, όσο και στην προχθεσινή συνομιλία με τηλεδιάσκεψη της Προέδρου με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Ο Αμερικανός πρέσβης μαζί με τις ευχές του προς την κ. Σακελλαροπούλου για την ανάληψη των καθηκόντων της, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα για την κατάσταση στον Εβρο. Επανέλαβε το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της και υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι διμερές ελληνοτουρκικό. Η  Πρόεδρος με τη σειρά της τον ευχαρίστησε για τις ευχές του, αλλά κυρίως για τις δηλώσεις στήριξης της αμερικανικής ηγεσίας και του ιδίου στους ελληνικούς χειρισμούς για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Η πανδημία του κορωνοϊού τείνει ίσως να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από αυτό της φύλαξης των συνόρων, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία. Τα μηνύματα που φτάνουν στην Προεδρία από έγκυρους επιστήμονες δεν είναι τα πλέον αισιόδοξα. Ωστόσο, είναι κοινή ομολογία ότι η Ελλάδα έχει δράσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη πολλών εταίρων της, ενώ οι οικονομικές παρενέργειες αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστούν μέσα από τις κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν. Καθώς, όμως, ένας άλλος ελληνικός στρατός ετοιμάζεται για πόλεμο, ο στρατός του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, η Πρόεδρος θεώρησε χρέος της να εκφράσει τη συμπαράστασή της προς όλους τους λειτουργούς υγείας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο και τον διευθυντή της Δ΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν» Δημήτρη Μπούμπα. Παράλληλα, επέκρινε τις ψευδείς ειδήσεις, καλώντας τους πολίτες να εμπιστεύονται τις αρμόδιες αρχές.

Η γενική εντύπωση είναι ότι αυτές τις πρώτες ημέρες η κ. Σακελλαροπούλου ιχνηλατεί τους όρους, τις συμβάσεις και τις απαιτήσεις του ύπατου αξιώματος, ενημερώνεται για όψεις τις κρατικής λειτουργίας – απόρρητες και μη– και φροντίζει να αποφύγει τα λάθη και την υπερβολική έκθεση στη δημοσιότητα. Γι’ αυτό οι πληροφορίες προς τον Τύπο, πέραν από τις επίσημες ανακοινώσεις, έρχονται με το σταγονόμετρο. Τα πρώτα της βήματα, πάντως, δείχνουν ότι πιστεύει σε μια Προεδρία η οποία παρεμβαίνει, όχι για να διαμορφώσει ένα παράλληλο κέντρο δίπλα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, αλλά για να εγκαθιδρύσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, με στόχο την ενίσχυση της συναίνεσης και την ανάδειξη θεμελιωδών αρχών και αξιών της κοινής ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή