«Πολιορκία» με άγνωστη ημερομηνία λήξης

«Πολιορκία» με άγνωστη ημερομηνία λήξης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έριξε στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το –μέχρι σήμερα– πιο βαρύ όπλο της. Η καθολική απαγόρευση εξόδου από το σπίτι, με εξαίρεση την κάλυψη βασικών αναγκών και μόνον κατόπιν ενημέρωσης στις Αρχές, αποτελεί το πιο ισχυρό αποτρεπτικό μέσο που μπορούσε να ανακοινώσει ώστε να υπάρξει μείωση της εξάπλωσης του ιού. Τα μέτρα, όπως ανακοίνωσε κατά την επίσημη ενημέρωση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς, τέθηκαν σε εφαρμογή έως τις 6 Απριλίου. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκλείσει, το αντίθετο μάλιστα, πως δεν θα υπάρξει χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τέλος Απριλίου. Η μάχη που δίνει αυτή τη στιγμή ολόκληρο το επιτελείο της κυβέρνησης είναι κυριολεκτικά μέρα με τη μέρα.

Χθες ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το επόμενο διάστημα και πάντως μέχρι τέλος Απριλίου να ελέγξουμε την εξάπλωση». Η αναφορά του στο τέλος Απριλίου είναι αποκαλυπτική των προθέσεων για το πότε θα περιμένουμε μια κάμψη του ιού και ακολούθως σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, κάτι που φωτογραφίζει και το γεγονός πως τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης προβλέπονται έως τις 30 Απριλίου. Ο κ. Γεραπετρίτης άλλωστε και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε πως «προχωράμε μέρα μέρα ανταποκρινόμενοι στα στοιχεία της κάθε ημέρας» προσθέτοντας πως «υπάρχουν πρωτόκολλα που αντιστοιχούν στην έκταση των κρουσμάτων». Συνεπώς, ο υπουργός αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς πως τα μέτρα θα παραταθούν. Είναι πάντως γεγονός πως πρόκειται για έναν αγώνα πολυπαραγοντικό, που εξαρτάται από μια σειρά πραγμάτων, που έχουν να κάνουν αρχικά και κυριότερα με την εξάπλωση του ιού. Δεν είναι μόνο τα κρούσματα, που σε μία από τις πρόσφατες ενημερώσεις ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως σύντομα θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Είναι κυρίως οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και η ανάλογη θνησιμότητα που προκαλείται από τον ιό.

Ολα αυτά είναι απολύτως δυναμικά και μπαίνουν διαρκώς στο μικροσκόπιο και οδηγούν με τη σειρά τους σε νέες αποφάσεις. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη παράγοντας, που οδηγεί με βεβαιότητα σε παράταση των μέτρων. Το γεγονός ότι μεσολαβεί το Πάσχα και συνεπώς, αν δεν υπάρχουν μέτρα, θα υπάρχει μεγάλη έξοδος εκδρομέων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάνει ακόμη πιο βέβαιη την επέκταση των περιορισμών. Επιπλέον, το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με έναν νέο ιό που δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται, επιβάλλει πως ακόμη και αν αρχίσει να πέφτει η καμπύλη εξάπλωσής του –που σύμφωνα με όσα προβλέπονται θα γίνει περί τα τέλη Απριλίου– αυτό δεν συνεπάγεται άμεσα χαλάρωση των μέτρων.

«Μενού» μέτρων

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε εκτός από την παράταση των μέτρων και την επιβολή νέων. Με δεδομένο πως εφαρμόστηκε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, το ερώτημα είναι ποια μπορεί να είναι αυτά. Ο περιορισμός αυστηρά κατ’ οίκον των ευπαθών ομάδων και η γενική απαγόρευση των πτήσεων μπορεί να είναι επιπρόσθετα μέτρα. Ο υπουργός δεν αρνήθηκε την επέκταση των μέτρων, αναφέροντας πως υπάρχουν «πρωτόκολλα πολλαπλών σταδίων για το πώς θα ανταποκριθούμε στην κλιμάκωση της κρίσης». Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξάπλωση του ιού και πόσο θα αποδώσουν οι μέχρι τώρα απαγορεύσεις. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πάντως πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μακριά από όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες, οι καμπύλες εξάπλωσης του ιού είναι εντός πρωτοκόλλων και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι προληπτικά για να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή