«Παρατηρητήριο» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

«Παρατηρητήριο» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χαμηλοί τόνοι που έχει κρατήσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα προστασίας στα οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση δεν ταυτίζονται με «λευκή επιταγή» από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οικοδομεί ένα διαφορετικό προφίλ, επιχειρώντας να αναδείξει την ευθύνη του κόμματος απέναντι στον κίνδυνο της πανδημίας. Σε ένα δίλεπτο σποτ, όλα τα στελέχη φωτογραφήθηκαν στο σπίτι τους, όμως η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φανερό πως έχει κόκκινες γραμμές.

«Πέρα από την απαραίτητη ατομική ευθύνη των πολιτών, πάνω από όλα βρίσκεται η ευθύνη της κυβέρνησης, που οφείλει χωρίς καμία περαιτέρω ολιγωρία και καθυστέρηση να στηρίξει αποφασιστικά τη δημόσια υγεία», τονίζουν με νόημα κομματικές πηγές. Ακόμα και αν στην Κουμουνδούρου δεν προετοιμάζονται πολιτικά για την επόμενη ημέρα από τη λήξη του συναγερμού, σίγουρα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις συνεχείς επιπλήξεις σε μερίδα πολιτών που δεν συμμορφώνονται στις νέες συνθήκες. «Η ευθύνη των πολιτών, να υποτάξουν ακόμη και την ατομική τους ελευθερία στο συλλογικό “εμείς” της δημόσιας υγείας, γίνεται πράξη. Σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα, με απόλυτη συλλογική ευσυνειδησία. Μένει να δούμε αν θα γίνει πράξη και η ευθύνη της πολιτείας», δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Με αυτό το σκεπτικό, από την Κουμουνδούρου εστιάζουν στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, καλώντας το Μαξίμου να τη θωρακίσει. Υπενθυμίζουν συνεχώς τις 19.500 προσλήψεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως αρκετά στελέχη της πλειοψηφίας προσπαθούν να προτάξουν τα ελλείμματα που παρέλαβαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη δημιουργία «Παρατηρητηρίου» για τον COVID-19 προκειμένου να ελέγχει συνεχώς τους εξής τομείς:

• Το δημόσιο σύστημα υγείας, ελλείψεις και ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό.

• Την αγορά εργασίας, αντεργατικές παρεμβάσεις κ.λπ.

• Την κατάσταση στην οικονομία, απαραίτητες κινήσεις για τη στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και συνολικότερα οικονομικά μέτρα ανάσχεσης της κρίσης.

• Δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής υποστήριξης που χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση.

Τη στήριξη της επιλογής «Μένουμε Σπίτι» προτάσσει το Κίνημα Αλλαγής, που επιμένει στην ανάπτυξη του δικτύου «Πρώτης Γραμμής», ώστε να προφυλαχθεί το υγειονομικό προσωπικό. Οπως εξήγησε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, «ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα σε επίπεδο περιφέρειας, να έχουμε επισκέψεις στα σπίτια, όπου μπορεί κανείς να καταγράφεται, να εξετάζεται, να λαμβάνει την πρώτη φροντίδα, να έχουμε το τεστ, να αυξήσουμε τα τεστ, να ενταχθούν σε αυτόν τον σχεδιασμό και τα ιδιωτικά και τα δημόσια εργαστήρια».

Στη Χαριλάου Τρικούπη συμφωνούν με την απόφαση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τον τερματισμό της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές. «Τυχόν εμμονή στο μέτρο θα επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα το ανθρώπινο δυναμικό», τονίζουν από το ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή