Χωρίς αναφορά σε ευρω – ομόλογα το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27»

Χωρίς αναφορά σε ευρω – ομόλογα το προσχέδιο συμπερασμάτων των «27»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δέσμευση να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και την υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού περιλαμβάνεται στο νεότερο σχέδιο των συμπερασμάτων της ψηφιακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ωστόσο στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. Ενδέχεται η τελική του μορφή να περιλαμβάνει νέες αλλαγές, ωστόσο.

Στο κείμενο επαναδιατυπώνονται οι τέσσερις άξονες ευρωπαϊκής δράσης κατά της πανδημίας: περιορισμός της εξάπλωσης του ιού (με δεσμεύσεις για εξομάλυνση της κίνησης στο εσωτερικό της Ε.Ε. και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης)· παροχή ιατρικού εξοπλισμού όπου χρειάζεται (η Κομισιόν καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες της κοινής προμήθειας ειδών προσωπικής προστασίας, αναπνευστήρων και διαγνωστικών σετ και τα κράτη-μέλη να άρουν όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές εντός Ε.Ε.)· ενίσχυση της έρευνας για εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα· και αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών. Προστίθεται ένας πέμπτος άξονας: ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες.

Σχετική με το μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, αναφέρεται ότι «λαμβάνουμε υπ’ όψη την πρόοδο που έχει πετύχει το Eurogroup» σχετικά με την παροχή στήριξης στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία. Ζητείται οι τεχνικές λεπτομέρειες της πιστωτικής γραμμής να οριστικοποιηθούν «στις ερχόμενες εβδομάδες». Σε προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου, οι ηγέτες «καλωσόριζαν» την πρόοδο του Eurogroup (αντί απλά να την «λαμβάνουν υπ’ όψη») και ζητούσαν οι τεχνικές λεπτομέρειες να ολοκληρωθούν την «ερχόμενη εβδομάδα».

Σε άλλο σημείο του κειμένου, τα κράτη-μέλη καλούνται «να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνολογία από ξένες επενδύσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν βάσιμους στόχους της δημόσιας πολιτικής».

Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει την έγκριση της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ εκφράζονται «ανησυχίες» για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η «πλήρης αλληλεγγύη» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή