Ρήγμα στην Ε.Ε. προκαλεί ο ιός

Ρήγμα στην Ε.Ε. προκαλεί ο ιός

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δέσμευση να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και την υπέρβαση της κρίσης του κορωνοϊού βρισκόταν στην εισαγωγή του προσχεδίου συμπερασμάτων που έλαβαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. ενόψει της χθεσινής τηλεδιάσκεψής τους. Από την πολύωρη συζήτηση που ακολούθησε, ωστόσο, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, κατέστη σαφές ότι η φράση, την οποία έκανε διάσημη ο Μάριο Ντράγκι, σημαίνει πολύ διαφορετικά πράγματα για διαφορετικές χώρες της Ενωσης.

Η τηλεδιάσκεψη, που αντικατέστησε την προγραμματισμένη για χθες και σήμερα Σύνοδο Κορυφής, εστιάστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία. Στο σχέδιο συμπερασμάτων δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ευρωομόλογα. Αυτό, παρά την επιστολή εννέα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέρ της πρωτοβουλίας, και παρά τη νέα δυναμική παρέμβαση στην ίδια κατεύθυνση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Λαγκάρντ μίλησε για μια κρίση «επικών διαστάσεων», που απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη ρευστότητα και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έως την κοινή έκδοση χρέους για τον επιμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνεπάγονται οι μαζικές δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μίλησε με συναίσθημα για τον πόνο που βιώνει η χώρα του και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η αποτυχία των Ευρωπαίων να δράσουν από κοινού θα μπορούσε να πλήξει θανάσιμα το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, χωρίς κοινή δράση των κρατών-μελών, η υπερβολική εξάρτηση από την ΕΚΤ εγκυμονεί κινδύνους χρηματοοικονομικής αστάθειας.

Ωστόσο, η καγκελάριος φέρεται να ήταν αμετακίνητη, μιλώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η στάση της ήταν εμφανώς πιο αρνητική σε σύγκριση με την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας. Μαζί της συντάχθηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι οι διαιρέσεις της εποχής της ευρωκρίσης έχουν επανέλθει δριμύτερες στο προσκήνιο, το σημείο 14 του προσχεδίου των συμπερασμάτων, που αφορά τη χρήση του ESM, έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην τηλεδιάσκεψη. Ηδη, η διατύπωση με την οποία έφτασε στα χέρια των ηγετών («λαμβάνουμε υπ’ όψιν την πρόοδο που έχει πετύχει το Eurogroup» αντί για «καλωσορίζουμε», κλήση να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες «τις ερχόμενες εβδομάδες» αντί για «ερχόμενη εβδομάδα») ήταν πιο αδύναμη από προηγούμενες.

O Κόντε, σύμφωνα με το Bloomberg, είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ανεπαρκή, ταιριάζουν σε ασυμμετρικά σοκ και η Ιταλία δεν τα χρειάζεται. Αντ’ αυτού, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Ισπανού ομολόγου του, Πέδρο Σάντσεθ, να ζητηθεί από τους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβουλίου, Επιτροπής, Κοινοβουλίου, ΕΚΤ και Eurogroup) να παρουσιάσουν εντός δέκα ημερών μία κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μάλιστα, απέρριψε το προσχέδιο των συμπερασμάτων των «27» και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ενώ η τηλεδιάσκεψη βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, χαρακτήρισε πολύ δειλές τις υπό συζήτηση λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή