Υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης στη Βουλή

Υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης στη Βουλή

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στοιχείο της έντασης επανεμφανίστηκε χθες στον πολιτικό διάλογο της Βουλής με επίκεντρο την πανδημία του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, καθώς και για την προστασία των πολιτών σε διάφορα επίπεδα, και την αντιπολίτευση να διατυπώνει από επιφυλάξεις έως και κριτική τόσο για τον χρόνο λήψης όσο και για το περιεχόμενο των κυβερνητικών αποφάσεων. Η κριτική εστιάστηκε, κυρίως, σε τομείς όπως η θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας, η επάρκεια του υγειονομικού υλικού στην αγορά, τα εργασιακά, αλλά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Είμαστε και ευχαριστημένοι και εξαιρετικά υπερήφανοι για τα μέτρα που έχουμε λάβει», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η κατάσταση της ελληνικής αγοράς είναι καλύτερη άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών». Ως προς τα εργασιακά, είπε πως «κοινός στόχος είναι να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές και οι θέσεις εργασίας». Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις δείχνουν ότι κινούμαστε σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά τον χώρο της εργασίας. Πρέπει να κρατήσουμε την ελληνική οικονομία ζωντανή». Με τη σειρά του ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης επισήμανε: «Η κρίση μας βρήκε με επάρκεια υγειονομικού υλικού στο σύστημα υγείας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε τα αποθέματα. Υπάρχει επάρκεια υλικού αλλά κάνουμε ορθολογική διαχείριση, ενώ έχουμε κάνει και νέες παραγγελίες. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε περισσότερο υλικό. Δεν είναι μόνο τα μέσα ατομικής προστασίας αλλά και εκείνα για εξοπλισμό ΜΕΘ. Ανοίγουμε περισσότερες τέτοιες μονάδες». Παράλληλα είπε ότι έως χθες «είχαν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις προσωπικού», ενώ παράλληλα και όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού υπογράμμισε: «Ανοίγουμε και άλλα κέντρα σε νοσοκομεία για τεστ. Διασφαλίζουμε επάρκεια αντιδραστηρίων. Στη μάχη μπαίνει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Θα μπορούμε να έχουμε έως και 7.500 διαγνωστικά τεστ ανά εβδομάδα».

Στον αντίποδα, ο κ. Ν. Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως «έχουν γίνει σημεία και τέρατα και στο ΕΣΥ και στην αγορά», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημ. Τζανακόπουλο λίγο αργότερα να αμφισβητεί ευθέως την επάρκεια των κυβερνητικών μέτρων στο σύνολό τους. Ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) υποστήριξε ότι σε ορισμένα μέτωπα υπήρξαν καθυστερήσεις στη λήψη κυβερνητικών μέτρων, ενώ ο κ. Α. Πουλάς (ΚΙΝΑΛ) και ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) έκαναν λόγο για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΥ. Κριτική ασκήθηκε και επί της αποφάσεως να δίνεται «οριζόντια» η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν εκ περιτροπής το μισό του προσωπικού με μείωση κατά 50% των αποδοχών.

Οι δύο ΠΝΠ

Οταν η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο ΠΝΠ –που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία– με θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο μεν κ. Ν. Μηταράκης, μεταξύ άλλων, παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι ώς τώρα δεν έχει υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε καμία από τις δομές φιλοξενίας, ο δε Γ. Κουμουτσάκος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τα σχέδια της Αγκυρας για διοχέτευση μεταναστών στα σύνορα του Εβρου είχε αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού σε συνάντησή τους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή