Οι δύο όψεις μιας ελληνοτουρκικής συνάντησης

Οι δύο όψεις μιας ελληνοτουρκικής συνάντησης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνωστή ρήση ότι στην πολιτική «γίνονται πράγματα που δεν λέγονται και λέγονται πράγματα που δεν γίνονται», θύμισαν τα όσα επισημάνθηκαν χθες στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο και με το περιεχόμενο συνομιλίας που είχε ο ίδιος στην Τουρκία, πριν από μερικούς μήνες, με τον υπουργό Εσωτερικών της γείτονος Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, ειδικότερα, παρουσίασε το περιεχόμενο της τότε συζήτησης του με τον Τούρκο υπουργό με εντελώς διαφορετικά «χρώματα», συγκριτικά με εκείνα που είχε χρησιμοποιήσει αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης του στην Τουρκία και τις εκεί επαφές του. Χθες είπε ευθέως ότι έγινε αποδέκτης απειλής και εκβιασμού της Άγκυρας προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας, ενώ τότε έκανε λόγο επισήμως για «καλό κλίμα».

«Το σχέδιο ήταν οργανωμένο, θα έλεγα προσχεδιασμένο. Αυτόν τον όρο του "προσχεδιασμένου" μπορώ να τον τεκμηριώσω στα συμπεράσματα στα οποία προσωπικά κατέληξα όταν είχα συναντήσει για πρώτη φορά τον κ. Σοϊλού τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου», είπε χαρακτηριστικά χθες και συνέχισε: «Τα όσα μου είπε σε εκείνη τη συνάντηση ήρθαν να τα επιβεβαιώσουν πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης αμέσως μετά. Όλα ήταν προδιαγεγραμμένα και προσχεδιασμένα.«Θα σας στείλω», είπε ο κ. Σοϊλου σε εκείνη τη συνάντηση, «είκοσι πέντε χιλιάδες το Σάββατο, πενήντα χιλιάδες την Κυριακή και εβδομήντα πέντε χιλιάδες τη Δευτέρα». Αποκαλύπτω σήμερα ότι αυτό μού είχε ειπωθεί τότε, όχι σε εμάς, αλλά στους Ευρωπαίους.

Επομένως, είχαμε ένα οργανωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης των ελπίδων απελπισμένων ανθρώπων για να επιτευχθούν γεωστρατηγικοί στόχοι δια εκβιασμού της Ευρώπης.

Στην ιστοσελίδα του αναπληρωτή υπουργού, πάντως, δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβρη ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για θέματα του μεταναστευτικού, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Άγκυρα. Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ισμαήλ Τσατακλί. Συναντήθηκε  επίσης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας,  κ. Γιαβούζ Κιράν, κατόπιν πρωτοβουλίας της τουρκικής πλευράς. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016. Οι συζητήσεις, που έγιναν σε καλό κλίμα, ήταν ειλικρινείς και άγγιξαν όλες τις πτυχές του ζητήματος. Συμφωνήθηκε η διαμόρφωση διαύλου απ´ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με τον δομημένο υπηρεσιακό και επιχειρησιακό  διάλογο ο οποίος θα γίνεται με αυξημένη συχνότητα».

Παράλληλα, σε συνέντευξη του που είχε δώσει στο ΑΠΕ, ο κ. Κουμουτσάκος ερωτηθείς σχετικά με εκείνο το ταξίδι του, έλεγε: «Ήταν συζητήσεις, που έγιναν σε καλό κλίμα. Ήταν ειλικρινείς και άγγιξαν όλες τις πτυχές του θέματος. Συμφωνήσαμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αντιμετώπισης του ζητήματος είναι η συνεργασία, ακόμα και όταν υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις ή προσεγγίσεις. Κυρίως, θα σας έλεγα, όταν αυτό συμβαίνει χρειαζόμαστε περισσότερο τη συζήτηση και την αναζήτηση λύσεων. Και η διαμόρφωση ενός διαύλου απ’ ευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ήταν ένα αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή