Εχασε την παρτίδα ο Ερντογάν – Απόσυρση μεταναστών από τον Εβρο

Εχασε την παρτίδα ο Ερντογάν – Απόσυρση μεταναστών από τον Εβρο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση αλλά και παραμονή της επιφυλακής στο ύψιστο δυνατό επίπεδο αντιμετωπίζεται από την Αθήνα η ξαφνική απόφαση της Αγκυρας να εκκενώσει τους καταυλισμούς μεταναστών που είχαν στηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου στην τουρκική πλευρά των συνόρων του Εβρου, μετατρέποντας τη μεθοριακή ζώνη στο ποτάμι σε μόνιμη εστία έντασης. Οι τέσσερις εβδομάδες οργανωμένης επιθετικότητας στον Eβρο δεν έπεισαν κανέναν για την ανθρωπιστική διάσταση που επιχείρησε να προβάλει η Aγκυρα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από χθεσινό δημοσίευμα της επιθεώρησης Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ενδείξεις ότι τα επεισόδια στο ποτάμι υποκινήθηκαν από την Τουρκία. Στο δημοσίευμα τονίζεται, μάλιστα, ότι μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν τουρκικές «κρατικές δυνάμεις που πυροδότησαν τα επεισόδια στο συρματόπλεγμα». Η Αγκυρα αρνείται τις κατηγορίες, γεγονός παράδοξο, καθώς μόλις προχθές ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε δημόσια ότι οι τουρκικές αρχές βοηθούσαν τους μετανάστες εκτοξεύοντας προς τους Ελληνες «δακρυγόνα και φυσίγγια».

Χθες, τα ξημερώματα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι τουρκικές αρχές (στρατοχωροφυλακή και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων αστυνομίας) κινητοποίησαν τους συγκεντρωμένους μετανάστες, οι οποίοι άρχισαν να καίνε στο δάσος των Καστανιών σκηνές και ρούχα, κάτι που αρχικά προκάλεσε τον συναγερμό στο ΓΕΕΘΑ, με τον αρχηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να παρακολουθεί και, παράλληλα, να δίνει εντολή για διατήρηση των αμυντικών μέτρων σε όλο το μήκος των συνόρων.

Η επίσημη αιτιολογία που δίνουν οι τουρκικές αρχές γι’ αυτή την εκκένωση των καταυλισμών είναι η οδηγία η οποία δόθηκε στους περίπου 10.000 συγκεντρωμένους να μην παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους έως ότου ξεπεραστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Η αλλαγή δεδομένων δεν αλλάζει την επιφυλακή της Αθήνας στον Εβρο, απόφαση που συνυπογράφει και o FRONTEX, τα στελέχη του οποίου θα παραμείνουν στα σύνορα στο πλαίσιο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για τον αποκλεισμό διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια του ενός μηνός, από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες, οι ελληνικές δυνάμεις στον Εβρο απέκρουσαν ουκ ολίγες φορές τις επανειλημμένες προσπάθειες καλά οργανωμένων ομάδων μεταναστών, με την ενεργό υποστήριξη των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες εκτόξευαν κατά της ελληνικής πλευράς των συνόρων δακρυγόνα και καπνογόνα, ενώ κατεγράφησαν επικίνδυνα περιστατικά ακόμα και πυρών. Στη διάρκεια αυτού του μήνα σημειώθηκαν ακόμα και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από ελληνικό έδαφος στην περιοχή του Εβρου.

Εχασε την παρτίδα ο Ερντογάν – Απόσυρση μεταναστών από τον Εβρο-1

Πρόσφυγες και μετανάστες αναχωρούν από τους καταυλισμούς στον Εβρο, κατόπιν εντολής των τουρκικών αρχών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα νέα δεδομένα στην περιοχή οδήγησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία και τις Ενοπλες Δυνάμεις για την επίπονη προσπάθειά τους να φυλάξουν τα σύνορα από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και χθες. «Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή –μην έχετε καμία αμφιβολία– ότι συνεχίζεται. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια» είπε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι «το γεγονός πως μπορεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες να μην έχουμε αυτού του είδους τις αυξημένες πιέσεις, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα». Αποφασίστηκε, ακόμα, η ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Εβρο και να γίνει αναδιοργάνωση των δυνάμεων.

Eνταση στον αέρα

Και χθες, παρά την απόσυρση από τον Εβρο, συνεχίστηκε η ένταση στον αέρα, καθώς ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε σε χαμηλό ύψος (2.500 πόδια) πάνω από τις Οινούσσες. Η Αθήνα αναμένει τις επόμενες ημέρες να παρακολουθήσει και την εξέλιξη των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, που παρουσιάζονται μειωμένες, δίχως, ωστόσο, να αποκλείονται περιστατικά με διαφορετικά, από τα συνήθη, χαρακτηριστικά, όπως η προσάραξη του φορτηγού πλοίου στην Τζια πριν από λίγες ημέρες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή