Την Τρίτη στη Βουλή οι δυο ΠΝΠ για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Την Τρίτη στη Βουλή οι δυο ΠΝΠ για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία ωστόσο θα πραγματοποιηθεί υπό το έκτακτο καθεστώς που έχει επιβληθεί -εξαιρετικά μειωμένη συμμετοχή βουλευτών και μικρή διάρκεια- εξαιτίας της πανδημίας στη Βουλή, εισάγονται προς κύρωση αύριο, Τρίτη, το μεσημέρι οι δύο πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Υγείας με μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο των επιπτώσεων που αυτή έχει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

«Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19. Ενδεικτικά προβλέπονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου, ζητήματα προσωπικού, δημοσίων συμβάσεων, οικονομικής διάθεσης χώρων, καθώς και έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ειδική Έκθεση Αξιολόγησης των συνεπειών των προς κύρωση ρυθμίσεων, η οποία συνοδεύει το σχετικό σχέδιο νόμου. Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοθετήματος στις αρμόδιες Επιτροπές, αναμένεται εκτός απροόπτου να τεθεί προς τελική επεξεργασία και ψήφιση την Πέμπτη από την Ολομέλεια, χωρίς να αποκλείεται, φυσικά, το ενδεχόμενο αν προκύψει κάποια επιπρόσθετη ανάγκη να «συμπληρωθεί με κάποια ή κάποιες τροπολογίες. Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στις δύο αυτές ΠΝΠ προβλέπονται και τα ακόλουθα:

Μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, όπως ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και η νοσηλεία προσώπων «για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο», ή και «ο προσωρινός περιορισμός των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου κλπ».

Ποινή φυλάκισης έως δύο ετών στα πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με τα περιγραφόμενα μέτρα «εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Παροχή δυνατότητας μετακίνησης σε περιοχές που πλήττονται από την διάδοση της ασθένειας ιατρικού,  νοσηλευτικού και πάσης φύσεως βοηθητικού προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αρμοδιότητας του ΓΓ Υγείας, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ από παραρτήματα του Κέντρου που βρίσκονται σε μη πληττόμενες περιοχές.

Παροχή δυνατότητας πρόσληψης από τον ΕΟΔΥ για χρονικό διάστημα έως 4 μηνών ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων «με σκοπό την αποτροπή της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού».

Παροχή για διάστημα 4 μηνών επίσης, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων για την αγορά υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων «στο πλαίσιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας».

Παροχή δυνατότητας να διατάσσεται με κοινή υπουργική απόφαση η αναγκαστική διάθεση στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών ΜΕΘ, ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Παρέχεται εξουσιοδότηση για τον ορισμό με κοινή υπουργική απόφαση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

Μπορεί να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής ΦΠΑ και να αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών  που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ “σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού”.

Μπορεί να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα καθώς και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν”.

Παρέχεται εξουσιοδότηση για την παράταση, με κοινή υπουργική απόφαση, άτοκα και χωρίς προσαυξήσεις, της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από επιχειρήσεις για τους απασχολούμενους μισθωτούς.

Θεσπίζονται “έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας σχετικά με την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας, για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού”.

Θεσπίζεται η άδεια ειδικού σκοπού.

Αναβάλλεται μέχρι τις 31/3/2020 η συνεδρίαση Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Παρατείνεται για τρεις μήνες η καταβολή της αναπηρικής παροχής. Δίνεται παράταση (για ένα μήνα) στις εγκριτικές αποφάσεις των προγραμμάτων “Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα” και “Επίδομα Στέγασης”.

Αναστέλλεται ως τις 30 Απριλίου η προθεσμία των τριών μηνών για την υποβολή αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

Εισάγονται κατεπείγουσες ρυθμίσεις αναφορικά με τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, ρυθμίζονται θέματα Υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας “να κηρύσσει με απόφασή του για λόγους δημόσιας υγείας περιοχές της επικράτειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας”.

Προβλέπεται μείωση στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων.

Ρυθμίζονται, τέλος, ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία επιχειρήσεων εμπορίας τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή