Ο πολιτικός κόσμος στη μάχη κατά κορωνοϊού

Ο πολιτικός κόσμος στη μάχη κατά κορωνοϊού

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικότερη αποδοχή, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, έχει η πρόταση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για την κατάθεση του ημίσεος του μισθού βουλευτών, υπουργών και υφυπουργών των επόμενων δύο μηνών στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πρωτοβουλία η οποία ενισχύθηκε και από την ανάλογη απόφαση που έλαβε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Oπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της Προεδρίας, η κ. Σακελλαροπούλου «εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της στον σχετικό ειδικό λογαριασμό».

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επισήμανε ότι «όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης». Και τόνισε ότι «απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Oμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να υπερθεματίσουν, αποδεχόμενοι, ωστόσο, τον «ισχυρό συμβολισμό» της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη σύνοδο των προέδρων της Βουλής είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών. Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά, διότι και οι εργαζόμενοι, που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνεται, επιπλέον, «η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (γ.γ., ειδικούς γ.γ., προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κ.λπ.), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ζητεί «η Βουλή των Ελλήνων να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας με νέες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της τόσο μέσω της οικονομικής συμβολής του συνόλου των βουλευτών όσο και μέσω των διαθέσιμων αποθεματικών του σώματος». Τη «μόνιμη, δραστική μείωση των μισθών βουλευτών κι άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, την κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων» προτείνει το ΚΚΕ.

Τέλος, στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Δ. Παπαστεργίου θα προτείνει στους δημάρχους ως συμβολική κίνηση να καταθέσουν το 50% των αποδοχών τους στο ταμείο που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή