Η Ουάσιγκτον και τα 200 χρόνια από το 1821

Η Ουάσιγκτον και τα 200 χρόνια από το 1821

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σχέσεις αλληλεγγύης των ΗΠΑ με την Ελλάδα υπογραμμίζει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα με αφορμή την –ετεροχρονισμένη λόγω πανδημίας–γνωστοποίηση του λογότυπου #USGreece2021, το οποίο η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει για τον εορτασμό των 200 ετών ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η ατζέντα, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ (Mega), θα είναι επικεντρωμένη «σε τομείς όπως η τεχνολογία, όπως η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας στη στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με επίκεντρο τους δεσμούς μεταξύ των λαών, που είναι και αυτό το οποίο κάνει τη σχέση αυτή τόσο δυνατή».

Οι διπλωματικές και προξενικές αρχές των ΗΠΑ στην Ελλάδα λειτουργούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης για την κοινωνική απόσταση στην πανδημία και, ως εκ τούτου, έχουν περιορίσει τις δημόσιες δράσεις τους. Μέχρι τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν προ περίπου 2,5 εβδομάδων, Αθήνα και Ουάσιγκτον είχαν ανοιχτούς διαύλους για μία σειρά από ζητήματα τα οποία αφορούσαν τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της ενέργειας, που αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, εμφανίζονται να παραπέμπονται σε εύθετο χρόνο.

Παράλληλα, στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι η πανδημία φαίνεται πως επηρεάζει τα πάντα, ακόμα και τους σχεδιασμούς για την επιχείρηση επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη με την ονομασία «Ειρήνη». Την ίδια στιγμή και παρά την παρόξυνση της υγειονομικής κρίσης στην Τουρκία, μερίδα του Τύπου επιμένει στην ανακύκλωση σεναρίων περί γεωτρήσεων και ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, μία από τις μικρότερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Τουρκίας, η «Τουρκιγέ», κυκλοφόρησε με τίτλο κατά της «καιροσκόπου Ελλάδας», όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο ισχυρισμός περί χάρτη που έστειλε η Αθήνα στην Ε.Ε. με τις δικές της θαλάσσιες ζώνες. Εν συνεχεία, κάνει λόγο για «απάντηση στην Ελλάδα στο πεδίο της μάχης», προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε η Τουρκία, το «Κανουνί», όπως μετονομάστηκε το «Sertao» από την ΤΡΑΟ. Το «Κανουνί» μεταφράζεται στα τουρκικά ως «Νομοθέτης» και είναι, βεβαίως, το προσωνύμιο που είχε ο Σουλτάνος Α΄ Μεγαλοπρεπής της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι γεωτρήσεις, τονίζεται, θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν το «Φατίχ» θα πλεύσει προς τη Μαύρη Θάλασσα. Σε γενικές γραμμές αυτές τις ημέρες τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει αυξημένη παρουσία του τουρκικού ναυτικού, δίχως, ωστόσο, να καταγράφεται κάποια αξιοσημείωτη δραστηριότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή