Ο συντονισμός για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ο συντονισμός για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να διασφαλιστούν επαρκή μέσα για την επιχείρηση IRINI που θα την καταστήσουν ικανή να φέρει σε πέρας την αποστολή της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως «η επιχείρηση αυτή, τη σύσταση της οποίας υποστηρίξαμε ενεργά, συνιστά σημαντική ώθηση στην προσπάθεια όλων μας προς την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη και την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, κάνει γνωστό πως όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι «η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα μέλη εκείνα που υφίστανται τις πλέον τραγικές επιπτώσεις». Όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, «εξετάσθηκε αναλυτικά η έως τώρα διαχείριση της κατάστασης στην Ευρώπη, συζητήθηκε εκτενώς ο περαιτέρω συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών οργάνων για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών και εξετάσθηκαν τρόποι αξιοποίησης του κοινού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης». Επίσης, τονίσθηκε η ανάγκη διασφάλισης επάρκειας ιατρικού υλικού στα κράτη-μέλη.

Ακόμη, όπως σημειώνει ο Νίκος Δένδιας, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδείξει την αλληλεγγύη της σε διεθνές επίπεδο, μέσω της παροχής βοήθειας σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Συζητήθηκαν, επιπλέον, τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου της παραπληροφόρησης εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων και η ανάγκη καλύτερης προβολής των επίσημων δημόσιων μηνυμάτων. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως «από πλευρά μας επιμείναμε στο ζήτημα της παραπληροφόρησης, υπό το φως και της πρόσφατης εμπειρίας μας στο μεταναστευτικό».

Περαιτέρω έγινε εκτίμηση των μακροπρόθεσμων γεωστρατηγικών επιπτώσεων της πανδημίας και συζητήθηκε η ανάγκη εκπόνησης μίας στρατηγικής για τη θέση της Ευρώπης την επόμενη μέρα. Σε συνέχεια δε της προχθεσινής κοινής δήλωσης των 13 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράσθηκε η ανάγκη διαφύλαξης των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και της τήρησης της διεθνούς έννομης τάξης, στον αγώνα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κρίσης, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή