ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα για την οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα για την οικονομία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας, αφού ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων που θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν στην κυβέρνηση. Μαζί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που θα συνδεθούν μέσω Skype με τα γραφεία της Κουμουνδούρου, θα απαντήσουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων θωράκισης της ελληνικής οικονομίας και ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζομένους που θα κινείται στον μέσο όρο της Ευρώπης, δηλαδή στο 17,5% του ΑΕΠ (δαπάνες μαζί με εγγυοδοσίες).

Η πρόταση-πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε τρία σκέλη:

• Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

• Δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.

• Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, σκοπός της δέσμης μέτρων είναι κατ’ αρχάς η στήριξη των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων μέχρι να λήξουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, ώστε η επόμενη μέρα να μην τους βρει με τεράστιες απώλειες εσόδων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης (μόλις 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 2,6% του ΑΕΠ) στην οικονομία είναι ανεπαρκείς, τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς την ποιότητά τους. «Επιχειρούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, ακολουθώντας τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” και όχι προληπτικά, όπως θα έπρεπε, καθώς η ύφεση είναι προδιαγεγραμμένη», τονίζουν χαρακτηριστικά. Οπως αναμένεται να επισημανθεί και στη συνέντευξη Tύπου, στόχος της άμεσης λήψης οριζόντιων μέτρων μεγάλης κλίμακας είναι αφενός η ύφεση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη μετά την κρίση, αφετέρου εξερχόμενη η χώρα από αυτή να εξασφαλίσει γρήγορη και διατηρήσιμη ανάπτυξη, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας, χωρίς μείωση εισοδημάτων.

Εκδοση ευρωομολόγου

Από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει για την έκδοση ευρωομολόγου, θέση την οποία υποστηρίζει πλέον και η ελληνική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, τόσο πριν όσο και μετά το άρθρο του στη Le Monde είχε πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, πολιτικούς και ηγέτες, οι οποίοι συμφώνησαν με το μήνυμά του. Με νέα του παρέμβαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη δημόσια στήριξη του ευρωομολόγου από τον συμπρόεδρο του SPD στη Γερμανία, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, σημειώνοντας πως «επιβεβαιώνει ότι σημαντικό μέρος και των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, μετά τους Πρασίνους, πιέζουν για μια προοδευτική απάντηση στην κρίση που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού».

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «τα κράτη-μέλη, λοιπόν, που ορθώς συνυπέγραψαν την κοινή επιστολή ζητώντας ευρωομόλογο, δεν πρέπει να αρκεστούν στην καταγραφή μιας διαφωνίας. Πρέπει να είναι έτοιμα να το επιβάλουν. Είτε με τη Γερμανία είτε χωρίς αυτήν. Είτε με τη μορφή του ευρωομολόγου είτε με εναλλακτικές, όπως η έκδοση ενός μεγάλου ομολόγου του EMΣ, ο οποίος με τη σειρά του θα δημιουργήσει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη, χωρίς αιρεσιμότητες. Με μοναδικό προαπαιτούμενο η ρευστότητα αυτή να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην υγεία και στην οικονομία, με επίκεντρο τους ανθρώπους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή