Σε στάση εκλογικής ετοιμότητας λόγω επιδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε στάση εκλογικής ετοιμότητας λόγω επιδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό στις αρχές φθινοπώρου υπάρχει στην Κουμουνδούρου. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως στο τραπέζι των συσκέψεων συζητείται η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν ακόμα και τον Σεπτέμβριο. Στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα δεν μιλούν για αιφνιδιασμό, αφού προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι τελευταίες μετρήσεις αξιολογήθηκαν από τους «δημοσκόπους» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως μπήκαν στη «ζυγαριά» των ειδικών συνθηκών που περνά η χώρα. Το πολιτικό βαρόμετρο της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ έδειξε άνοιγμα της ψαλίδας στις 23 μονάδες, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο κόσμος κλεισμένος στα σπίτια του αποτυπώνει την ανασφάλεια που τον διακατέχει στην πρόθεση ψήφου.

Το τελευταίο διάστημα στην αξιωματική αντιπολίτευση μνημονεύουν αρκετά τον Γιώργο Παπανδρέου και έχουν αναπτυχθεί δύο σχολές σκέψεις. Οσοι βλέπουν πως η κρίση και η ύφεση που έρχεται με τη στάση που κρατάει η Γερμανία θα ξεπεράσει κατά πολύ τα χρόνια του μνημονίου, δεν θεωρούν φυσιολογικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καθίσει με σταυρωμένα χέρια, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που οδηγήθηκε σε παραίτηση το 2011 και βοήθησε στη μετέπειτα γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μειοψηφία στο κόμμα θεωρεί πιθανή την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες με μια βασική προϋπόθεση: Τα κρούσματα από τον κορωνοϊό να αρχίσουν, όπως όλοι εύχονται, να μειώνονται μέσα στον επόμενο μήνα και οι επιχειρήσεις να βγάζουν σιγά σιγά τα λουκέτα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν βλέπουν τον τρόπο με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να αλλάξει τα δημοσιονομικά και να βελτιώσει τα επίπεδα της ανεργίας με τις πολιτικές που έχει ήδη ακολουθήσει, οπότε με δεδομένη τη φθορά εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι μονόδρομος. Τα νέα δεδομένα από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι το σκαλοπάτι, όπως υποστηρίζουν, για να στηθεί το αφήγημα προκειμένου να ζητηθεί η ανανέωση της εμπιστοσύνης.

«Αν ήμουν Μητσοτάκης, μόλις άλλαζε το κλίμα θα πήγαινα σε κάλπες», έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ» γνωρίζοντας πως το κόμμα του θα κληθεί να πραγματοποιήσει μια πολύ δύσκολη ανατροπή. Ο προβληματισμός μεγαλώνει και από το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου είναι ακόμα αμφίβολο, αν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου θα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τον μετασχηματισμό τους.

Οι περισσότεροι στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως η οικονομική κρίση θα προσπεράσει την υγειονομική γρηγορότερα από ό,τι υπολογίζουν στο Μαξίμου και σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο με την κατανομή του κόστους να βαραίνει τις πλάτες της μεσαίας τάξης. Με το «όπλο» του τουρισμού, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, κατεστραμμένο εξαιτίας του κορωνοϊού, το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι περισσότερος χρόνος, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα. Με αυτό το σκεπτικό και με την έλλειψη πειστικού αφηγήματος από τη Ν.Δ. δεν συμμερίζονται την άποψη των συντρόφων τους πως ο πρωθυπουργός θα διακινδύνευε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές έχοντας μια καθαρή τριετία μπροστά του.

Η απλή αναλογική

Σε κάθε περίπτωση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την απλή αναλογική που έρχεται. Ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του θεωρεί πως είναι απίθανο κάτω από οποιεσδήποτε κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες η Ν.Δ. να μπορέσει ακόμα και να πλησιάσει την αυτοδυναμία. Ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα, πάντως, δεν έχει αλλάξει και θα συνεχίσει, χωρίς να ζητεί εκλογές, να περιμένει οι εξελίξεις να λειτουργήσουν σαν ώριμο φρούτο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή