Και η Δικαιοσύνη στη μάχη ανάταξης της οικονομίας

Και η Δικαιοσύνη στη μάχη ανάταξης της οικονομίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα την επόμενη ημέρα της πανδημίας για την οργάνωση της Δικαιοσύνης, και με στόχο την ανάταξη της οικονομίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει σχέδιο ολοκληρωμένων λύσεων, με την ίδρυση ειδικών τμημάτων, που θα δικάζουν «fast track» υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει προχωρήσει κυβερνητικό σχέδιο, για κατ’ εξαίρεση εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων (αφορά έξι κατηγορίες) οικονομικού ενδιαφέροντος, με τη δημιουργία ειδικών τμημάτων στα πολιτικά και στα διοικητικά δικαστήρια.

Τα ειδικά τμήματα θα λειτουργήσουν στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας και η συγκρότησή τους προβλέπεται να αποφασίζεται από τους ίδιους τους δικαστές, μέσω των Ολομέλειών τους, καθώς ο ρόλος τους εκτιμάται ως κρίσιμος για τη λειτουργία τους, τη στελέχωσή τους και την επιτυχή πορεία του νέου θεσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι έξι τομείς υποθέσεων που περιλαμβάνονται στα ειδικά τμήματα και θα εκδικάζονται από αυτά, τόσο στα πολιτικά όσο και τα διοικητικά δικαστήρια θα αφορούν υποθέσεις: ανταγωνισμού, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, υποθέσεις διασυνοριακού ενδιαφέροντος καθώς και εμπορικές και οικονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν στοιχεία αλλοδαπότητας. Για παράδειγμα, επενδυτικά σχέδια, συμμετοχή αλλοδαπών συμφερόντων εταιρειών σε έργα στη χώρα μας ή σε παντός είδους επενδυτικές προσπάθειες.

Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο από νομικό επιτελείο του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμένεται σύντομα και πριν ακόμα ενδεχομένως λήξουν τα μέτρα υπολειτουργίας της Δικαιοσύνης, να είναι έτοιμες και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, αφού προηγουμένως έχουν ήδη ενημερωθεί λεπτομερώς από τον υπουργό Κωνσταντίνο Τσιάρα οι δικαστές και τα ανώτατα δικαστήρια.

Και οι έξι τομείς υποθέσεων που προβλέπεται να υπαχθούν στην αρμοδιότητα εκδίκασης των ειδικών τμημάτων, προκρίνονται από τα μέλη-νομικούς που επεξεργάζονται και τις σχετικές διατάξεις με γνώμονα, μεταξύ άλλων, την ταχύτητα εκδίκασης και δικαστικής τους εκκαθάρισης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί βασικό στοιχείο αξιολόγησης, βαρόμετρο, για την κατάταξη της χώρας μας στους αντίστοιχους δείκτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προκειμένου ο νέος θεσμός που θα κληθεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάταξη της οικονομίας μετά τις συνέπειες και της πανδημίας αλλά και στηνδιευκόλυνση σειράς επενδύσεων, προβλέπεται να υπηρετηθεί από δικαστές έμπειρους, που είτε διαθέτουν ανάλογη εμπειρία, είτε έχουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών.

Σημαντικό στοιχείο των νέων ρυθμίσεων αποτελεί και η πρόβλεψη ώστε σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα να μπορούν να εκδικάζονται κατ’ εξαίρεση, όχι μόνον από τα ειδικά τμήματα των πολιτικών η διοικητικών δικαστηρίων, αλλά κατευθείαν και σε ανώτερο δικαιοδοτικό βαθμό, όταν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο, με την προϋπόθεση ότι πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να υποβάλλεται σχετικό αίτημα από τον αρμόδιο υπουργό.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης που εισηγείται τον νέο θεσμό, στηρίζει απόλυτα την επιτυχία του στους ίδιους τους δικαστές και τις Ολομέλειές τους. Χωρίς τους δικαστές, λένε στο υπουργείο, δεν μπορεί να προχωρήσει ο νέος θεσμός και σημειώνουν, πως οι δικαστικοί λειτουργοί πρωτίστως είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται και την κρισιμότητα των στιγμών και την αναγκαιότητα να αναταχθεί η οικονομία και να διευκολυνθούν επενδύσεις.

Οι τηλεδιασκέψεις

Παράλληλα, οι συνθήκες υπολειτουργίας της Δικαιοσύνης λόγω των περιορισμών για την πανδημία, είχαν και τα καλά τους. Προγράμματα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice) προχώρησαν εκ των πραγμάτων γρήγορα και εφαρμόστηκαν με ταχύτητα, όπως οι τηλεδιασκέψεις στα ανώτατα δικαστήρια, κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και λιγότερο στον Αρειο Πάγο. Οι πρόεδροι του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς είναι από τους πρώτους που προχώρησαν το πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων για σειρά υποθέσεων.

Τηλεδιασκέψεις όμως γίνονται και στο Εφετείο Αθηνών σε πολιτικές υποθέσεις κυρίως και σε δικαστικά συμβούλια για την έκδοση βουλευμάτων, αλλά εκεί που τα πράγματα δεν προχωρούν, είναι τα ποινικά δικαστήρια τα οποία δεν μπορούν παρά να γίνονται δημόσια και στο ακροατήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή