Επτάλογος από το ΚΙΝΑΛ για την πανδημία

Επτάλογος από το ΚΙΝΑΛ για την πανδημία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχει ανακοινώσει έως τώρα η κυβέρνηση αποσπασματικά και ανεπαρκή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ζητούν το πρόγραμμα ανόρθωσης να προκύψει μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους άνεργους και τα νοικοκυριά προτείνουν:

1. Τόνωση της ρευστότητας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις. Οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες ύψους 1% του ΑΕΠ δεν αρκούν. Οι άλλες χώρες της Ε.Ε. εξαγγέλλουν ήδη ανάλογα προγράμματα που φτάνουν το 20% του ΑΕΠ.

2. Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και της πρωτογενούς παραγωγής. Αναστολή πληρωμής οφειλών και ένταξη στα προστατευτικά μέτρα όλων των ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα. Να αγοραστούν από το κράτος προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και να διατεθούν στους οικονομικά αδύναμους.

3. Πρόγραμμα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Με φορολογικές παρεμβάσεις (μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στη διαμονή) και επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

4. Καμία συζήτηση για περικοπές μισθών και συντάξεων. Το ειδικό επίδομα να καλύψει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους που θίγονται για το διάστημα των περιοριστικών μέτρων. Να καταργηθεί οριστικά με τροπολογία το άρθρο 9 της ΠΝΠ, που ευνοεί την εργοδοτική ασυδοσία και προβλέπει μείωση των μισθών κατά 50%.

5. Να καλυφθούν με το επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν το λαμβάνουν, για όλη τη διάρκεια της κρίσης.

6. Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

7.  Ενταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Χορήγηση του επιδόματος Πάσχα σε αστυνομικούς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Στο ΚΙΝΑΛ σημειώνουν πως οι οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης είναι σημαντικά μεγαλύτερες, αφού δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 και μέσω του QE μπορεί η χώρα να εξασφαλίσει περισσότερη ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή