ΣΥΡΙΖΑ: 26 δισ. για την οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: 26 δισ. για την οικονομία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασίζοντας όλο του το αφήγημα στο «όπλο» του «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 37 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ισορροπήσει στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στην ευθύνη που θέλει να εκπροσωπήσει το κόμμα του και στην κριτική  προς την κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε ένα «γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δισ. ευρώ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τα 14 δισ. αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα.

Το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» περιλαμβάνει:

1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση. 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού –επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής– ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού.

2. Επέκταση της προστασίας πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

3.  Αμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του ΚΕΑ.

4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας (μπλοκάκια, εργόσημα, κ.λπ.) – αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων με ποσό ίσο με το 1/12 του περυσινού τους εισοδήματος μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.

6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

7. «Πάγωμα» των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

10. Πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ως απάντηση σε όλα όσα έχουν ακουστεί περί πλειοδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να δηλώσει πως σε στιγμές έκτακτης ανάγκης δεν κινείται με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. «Οποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων της γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά», επεσήμανε. Με αυτό το σκεπτικό δεν υιοθέτησε σενάρια για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και ότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση που έχει πρόθεση να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε ένα «καμπανάκι» σε χαμηλόβαθμα κυρίως στελέχη του κόμματος, που το τελευταίο διάστημα κινήθηκαν με δημόσιες τοποθετήσεις τους στη λογική της επόμενης ημέρας: «Δεν θα λογαριαστούμε όταν έρθει η ώρα. Δεν έχουμε τέτοια λογική. Απέναντι σε πολιτικές που είναι κατάφωρα άδικες για την κοινωνία και τους εργαζομένους, εμείς θα πούμε τώρα με μεγάλη ένταση φωνής τη γνώμη και τη θέση μας». Δεν ξέχασε, ωστόσο, να προειδοποιήσει το Μαξίμου για την περίπτωση που συνεχίσει την ίδια πολιτική, σημειώνοντας πως «ο καθένας θα κριθεί για το πώς αντιλαμβάνεται αυτές τις ώρες της κρίσης –και εμείς θα κριθούμε– αλλά να ξέρουμε όλοι μας ότι αυτό το ταμείο θα γίνει όταν έρθει η ώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή