Εγκρίθηκε η ΠΝΠ με το πακέτο μέτρων για υγεία και εργασία

Εγκρίθηκε η ΠΝΠ με το πακέτο μέτρων για υγεία και εργασία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ενστάσεις ή και οι διαφωνίες της αντιπολίτευσης επί σειράς χειρισμών και ορισμένων μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν σήμερα ως αποτέλεσμα διά της δήλωσης περί «επιφύλαξης» (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελλ.Λύση), «παρών» (ΜέΡΑ25), «κατά» (ΚΚΕ), το νομοσχέδιο μέσω του οποίου κυρώνεται η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με «κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» να περάσει με τις ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας από τις επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων.

«Η συγκεκριμένη ΠΝΠ αποτελεί ένα μόνο μέρος των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Έχουμε, ήδη, ενεργοποιήσει μέτρα ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται και ενισχύονται», υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος.

«Δεν αφήνουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά καλύπτουμε όλες τις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο» σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε έγκαιρα και ορθά τη σοβαρότατη παγκόσμια οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοΐού», τόνιζε από την αρχή ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτ. Χρυσομάλλης.

Ωστόσο, στο σύνολο τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν διαφορετική θέση.

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία σωστά, υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι ανεπαρκέστατα -και αφορούν κυρίως το θέμα της οικονομίας-, υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση, και τέλος υπάρχουν μέτρα τα οποία φαίνεται σαν να βρίσκουμε την ευκαιρία να περάσουμε πράγματα τα οποία δεν έχουν είτε καμία σχέση με την παρούσα πανδημία και την έκτακτη κατάσταση, είτε θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε με τελείως διαφορετικό τρόπο» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρας.

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Γ. Μουλκιώτης επισήμανε μεν ότι το κόμμα του δεν θέλει «σε καμία περίπτωση να εκμηδενίσει τις όποιες προσπάθειες λαμβάνει η κυβέρνηση», πλην όμως μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εξάλλου, πολλά από αυτά τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει ήδη αποτελούσαν προτάσεις τις οποίες είχαμε κάνει από πολύ καιρό και βεβαίως καθυστερημένα τις υλοποιεί η κυβέρνηση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη την συντηρητική αντιμετώπιση που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει, τόσο στον ορισμό των θιγομένων παραγωγικών και ευπαθών μονάδων, όσο και ως προς την υιοθέτηση μέτρων με τα οποία πρέπει αυτές οι ομάδες να υποστηριχθούν».

Με τη σειρά του ο κ. Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει με fast track διαδικασίες, στο όνομα της έκτακτης ανάγκης να θεσπίζει αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα, βαπτίζοντας τα ως δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας, είτε ως μέτρα προστασίας της κοινωνίας των εργαζομένων αντίστοιχα. Το αντεργατικό μενού μέσω των ΠΝΠ συνεχίζεται».

Εκ μέρους της Ελλ.Λύσης ο κ. Β. Βιλιάρδος υποστήριξε: «Δεν γίνεται καμία προσπάθεια αλλαγής του οικονομικού μας μοντέλου ούτε τώρα, το οποίο είναι πολύ ευάλωτο σε κρίσεις και μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Τέλος, η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα (Μέρα25), μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρούμε πως θα πρέπει να ανοίξει η «ομπρέλα» (ενν. Της μείωσης του ΦΠΑ), ώστε να καλυφθούν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, για παράδειγμα, τρόφιμα και φάρμακα ευρείας χρήσης. Ψηφίσουμε «παρών» επί της αρχής. Μακάρι να μην έρχονταν όλα τα άρθρα, σχεδόν, κάτω από μια ΠΝΠ. Να ήταν χωριστά, ώστε, να μπορούμε να υπερψηφίσουμε όσα κρίνουμε ως θετικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή