Κριτική στην ΠΝΠ για κορωνοϊό από τα κόμματα

Κριτική στην ΠΝΠ για κορωνοϊό από τα κόμματα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας εγκρίθηκε χθες από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εισάγεται αύριο προς τελική ψήφιση από την Ολομέλεια, μέσω του οποίου κυρώνεται η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) με «κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης». Εξαιτίας ενστάσεων ή και διαφωνιών τους, τόσο για κυβερνητικούς χειρισμούς όσο και για το περιεχόμενο ορισμένων μέτρων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον κατά τη χθεσινή διαδικασία, αρνήθηκαν τη θετική τους ψήφο: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση επιφυλάχθηκαν για να εκφράσουν την τελική τους στάση αύριο, «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η συγκεκριμένη ΠΝΠ αποτελεί ένα μόνο μέρος των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων», υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος. «Δεν αφήνουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το εθνικό σύστημα υγείας», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε έγκαιρα και ορθά τη σοβαρότατη παγκόσμια οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού», τόνιζε από την αρχή ο εισηγητής της Ν.Δ. Μιλτ. Χρυσομάλλης.

Στον αντίποδα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε: «Υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι σωστά, υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι ανεπαρκέστατα –και αφορούν κυρίως το θέμα της οικονομίας–, υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση και, τέλος, υπάρχουν μέτρα τα οποία φαίνεται σαν να βρίσκουμε την ευκαιρία να περάσουμε πράγματα τα οποία δεν έχουν είτε καμία σχέση με την παρούσα πανδημία και την έκτακτη κατάσταση είτε θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τελείως διαφορετικό τρόπο». Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Γ. Μουλκιώτης επισήμανε: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη τη συντηρητική αντιμετώπιση που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει, τόσο στον ορισμό των θιγομένων παραγωγικών και ευπαθών μονάδων όσο και ως προς την υιοθέτηση μέτρων με τα οποία πρέπει αυτές οι ομάδες να υποστηριχθούν». Με τη σειρά του, ο κ. Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ) υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει με fast track διαδικασίες, στο όνομα της έκτακτης ανάγκης, να θεσπίζει αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα, βαπτίζοντάς τα ως μέτρα προστασίας της κοινωνίας των εργαζομένων αντίστοιχα».

Ο κ. Β. Βιλιάρδος (Ελλ. Λύση) υποστήριξε: «Δεν γίνεται καμία προσπάθεια αλλαγής του οικονομικού μας μοντέλου ούτε τώρα, το οποίο είναι πολύ ευάλωτο σε κρίσεις και μας οδήγησε στη χρεοκοπία». Η κ. Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25) σημείωσε ότι «θα πρέπει να ανοίξει η “ομπρέλα” (ενν. της μείωσης του ΦΠΑ) ώστε να καλυφθούν και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, για παράδειγμα, τρόφιμα και φάρμακα ευρείας χρήσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή