Πιέζει η αντιπολίτευση στη Βουλή για τα μέτρα

Πιέζει η αντιπολίτευση στη Βουλή για τα μέτρα

9' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια επιστροφής στην προ κορωνοϊού συγκρουσιακή «κανονικότητα» καταγράφονται στη Βουλή, καθώς η εικόνα της πανδημίας στη χώρα σχολιάζεται ως «συγκρατημένα αισιόδοξη» και ενώ ήδη αρχίζουν συζητήσεις αναφορικά με την «επόμενη ημέρα» της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της στην κοινωνία, στην εργασία και την οικονομία.

Η αντιπολίτευση ολοένα και περισσότερο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποσπασματικά, ανεπαρκή, ενώ από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση απαντά παρέχοντας διαβεβαιώσεις προς κάθε κατεύθυνση πως λαμβάνει και θα λαμβάνει αναλόγως των εξελίξεων όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την διαχείριση της κατάστασης και την επίλυση των προβλημάτων.

Μετά το πρώτο «μούδιασμα», οι πολιτικές δυνάμεις αρχίζουν να ανεβάζουν τους τόνους, αν και το γενικό πλαίσιο των κοινοβουλευτικών συζητήσεων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από εκατέρωθεν επισημάνσεις ότι υπάρχει η διάθεση όλων για συστράτευση έναντι του κοινού «εχθρού». Αυτό ήταν αισθητό τα τελευταία 24ωρα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα όσα κατεγράφησαν χθες σε συνεδρίαση Επιτροπής για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ορισμένα από τα ληφθέντα έκτακτα μέτρα ή και τα όσα ελέχθησαν σήμερα κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων. Ανάλογο αναμένεται να είναι το κλίμα και αύριο στην Ολομέλεια, όταν η προαναφερθείσα ΠΝΠ θα εισαχθεί προς τελική ψήφιση, ή και το πρωί της Παρασκευής, σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συγκαλείται με αντικείμενο ένα από τα θέματα που έχει εγείρει με ιδιαίτερη έμφαση ως «σκανδαλώδη» ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα.

Οι διαβεβαιώσεις.

Στα κύματα κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση αναφορικά με την ορθότητα ή την επάρκεια των μέτρων, από σειρά υπουργών υπογραμμίστηκε εκ νέου ότι η κριτική αυτή είναι άδικη, πως ό,τι χρειάζεται να γίνει, υλοποιείται, καθώς και ότι υπάρχει μέριμνα για πιθανά σενάρια όσον αφορά την εξέλιξη της κρίσης, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ως προς τα οικονομικά, αρχικώς ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είπε: «Υπάρχει ανησυχία για τη μεγάλη ύφεση που θα έχουμε το 2020. Το αν θα είναι μεγάλη, μεσαία ή μικρή, σήμερα δεν το ξέρω ούτε εγώ ούτε εσείς. Ο κυριότερος λόγος που δεν το ξέρουμε είναι γιατί δεν ξέρουμε την πορεία αυτού του φαινομένου. Περιμένουμε να δούμε πού θα φτάσει αυτό το φαινόμενο».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει τίποτε αποσπασματικό σε αυτά που κάνουμε. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, την οποία πρέπει να καταλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που μας επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί και να κινούμεθα σε φάσεις. Η αβεβαιότητα είναι η διάρκεια του φαινομένου, η ένταση του φαινομένου, η πιθανότητα να χτυπήσει πολύ σκληρά τον τουρισμό το καλοκαίρι και να επανέλθει το φθινόπωρο και οι άγνωστες παρενέργειες που θα έχει μια διεθνής οικονομική κρίση που προέρχεται και από τη ζήτηση και από την προσφορά και δεν έχουμε ξαναδεί προηγούμενό της. Συνεπώς, πρέπει να φυλάττουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, όχι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ή τον επόμενο μήνα, αλλά τουλάχιστον μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, αν ελπίσουμε ότι αυτή η κρίση θα αρχίσει να ξεπερνιέται από τις αρχές του 2021. Συνολικά παίρνουμε τα μέτρα που θεωρούμε σωστά αυτή τη στιγμή κρατώντας δυνάμεις».

Με τη σειρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ.Βορίδης σημείωσε: «Έχουμε ένα πολύ σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα».

Όσον αφορά την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης μεταξύ άλλων επανέλαβε: «Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής και πρέπει να προετοιμαστούμε, όχι μόνο πιθανόν για δυσμενή εξέλιξη της νόσου αλλά και για την επόμενη χρονιά, που θα έχουμε όχι μόνο την εποχική γρίπη, αλλά ίσως και την επανεμφάνιση του κορωνοϊού».

Υψηλοί τόνοι

Υψηλοί τόνοι κατεγράφησαν κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και με αποδέκτη την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Τα παιδιά ως ευαίσθητοι δέκτες τη ζουν καθημερινά, βλέποντας τους γονείς τους να χάνουν τις δουλειές τους και την πολιτεία να μη λαμβάνει μέτρα αποφασιστικής στήριξης των οικογενειών τους» είπε εισαγωγικά ο πρώην υπουργός, για να σημειώσει μεταξύ άλλων:

«Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν καμμιά κεντρική βοήθεια από το Υπουργείο», «τα τεχνολογικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το να καταφεύγουμε στην ιδιωτικοποίηση των συστημάτων της τεχνολογίας στη μέση και τη στοιχειώδη εκπαίδευση». Μάλιστα ως προς αυτό ο κ. Φίλης είπε: «Προσέξτε! Είστε νέα πολιτικός και δεν θα πρέπει να καταγίνεστε με μεθόδους παλαιοκομματισμού. Η επικοινωνιακή πολιτική είναι αναγκαία για την ενημέρωση των πολιτών. Όμως, όταν γίνεται προπαγάνδα και μάλιστα με πολλά ερωτήματα για τις οικονομικές επιλογές, είναι επικίνδυνο όχι για εσάς προσωπικά -η σημασία που έχει για εσάς είναι το λιγότερο- αλλά συνολικά για τον δημόσιο βίο της χώρας».

Η κυρία Κεραμέως παρουσιάζοντας σειρά στοιχείων, βάσει των οποίων απέρριψε την κριτική του ερωτώντος βουλευτή, αλλά ο κ. Φίλης επανήλθε με σκληρή γλώσσα: «Είναι προφανές ότι η κυρία Υπουργός ζει στον δικό της κόσμο», «πολιτικά λογύδρια έβγαζε η κυρία υπουργός εξ αποστάσεως», ήταν ορισμένες από τις φράσεις που χρησιμοποίησε.

«Μην κάνετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Μην προσπαθείτε να βρείτε ελλείψεις εκεί που δεν υπάρχουν. Μην επικαλείστε σενάρια που ξέρετε ότι διαταράσσουν την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι μια εθνική προσπάθεια, συστρατευτείτε σε αυτήν την προσπάθεια. Προσπαθήστε ακριβώς να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα και να σκεφτείτε πέρα και πάνω από κόμματα», απάντησε η υπουργός Παιδείας.

Ακολούθησε τότε έντονος διάλογος:

Ν. Φίλης: Βεβαίως συστρατευόμαστε όλοι σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και των κοινωνικών της επιπτώσεων, από διαφορετική σκοπιά. Βεβαίως ενότητα, αλλά όχι όμως, χωρίς πολιτική κριτική.

Νίκη Κεραμέως: Κύριε Φίλη, βλέπετε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι λυπηρό αυτήν τη στιγμή της μεγάλης κρίσης που βιώνει η χώρα μας, να βλέπει κανείς εσάς, να συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, να ποινικοποιείτε τις δωρεάν παροχές του ιδιωτικού τομέα. Αλίμονο αν δεν τις δεχτούμε! Θα ήταν έγκλημα απέναντι στη μαθητική κοινότητα να μην δεχόμαστε για παράδειγμα τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας που μας δίνουν ακριβώς πλουσιοπάροχα αυτήν τη δυνατότητα. Θα ήταν έγκλημα, κύριε Φίλη.

Ν.Φίλης: Βεβαίως, σε κολλητούς δίνετε δωράκια.

Νίκη Κεραμέως: Ποινικοποιείτε και είναι λυπηρό. Την περασμένη εβδομάδα, κύριε Φίλη, η κυρία Σακοράφα, που αν δεν κάνω λάθος ήσασταν κάποτε στο ίδιο κόμμα, ήλθε εδώ και μου υπέβαλε μία επίκαιρη ερώτηση, με προτάσεις, με γόνιμη κριτική, με συγκεκριμένες σκέψεις και λύσεις. Αυτό περιμένουμε, κύριε Φίλη, αυτό το ζητάει η κοινωνία ολόκληρη αυτήν την ώρα. Όχι στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Να συστρατευτούμε όλοι σε ένα μεγάλο εγχείρημα και να πούμε ότι οφείλουμε προς όφελος της συνολικής εκπαιδευτικής κοινότητας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Η κριτική

Ως προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κλίμα και οι εκατέρωθεν κριτικές διαθέσεις αποτυπώθηκαν από τους βουλευτές κατά την ανάπτυξη των επίκαιρων ερωτήσεών τους.

Από το χώρο του ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε: «Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Πολλά από αυτά τα μέτρα ήταν και δικές μας προτάσεις. Όμως, τα θεωρούμε, έστω και μ’ αυτή τη διαδικασία, αποσπασματικά και ανεπαρκή και λέμε ότι δείξατε μία συντηρητική αντιμετώπιση ως προς τις παραγωγικές και ευπαθείς δυνάμεις».

Λίγο μετά ο κ. Β. Κεγκέρογλου: «Το Κίνημα Αλλαγής για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, κρατά μια υπεύθυνη και ταυτόχρονα, δημιουργική στάση. Στηρίζουμε όλες τις αποφάσεις που εδράζονται στις εισηγήσεις των επιστημόνων και των ειδικών, προτείνουμε λύσεις, ούτως ώστε οι επιπτώσεις απ’ αυτή την κρίση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες».

Σε διαφορετικούς τόνους εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ι. Δελής ανέφερε: «Δεν ήρθαμε εδώ από καμιά διάθεση στείρας αντιδικίας και αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα υποστείλουμε και τη σημαία των διεκδικήσεων για αυτά που δικαιούται ο λαός μας για την υγεία του και καλούμε και τον ίδιο τον λαό να μην υποστείλει τις διεκδικήσεις του».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ελλ. Λύσης Β. Βιλιάρδος σημείωσε απευθυνόμενος στους υπουργούς: «Θα ήθελα, καταρχήν, να σας παρακαλέσω και εσάς να σταματήσετε αυτή την πλειοδοσία καταναλωτικών και όχι παραγωγικών μέτρων που ξεκίνησε η κυβέρνησή σας συνεπικουρούμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι μια πλειοδοσία που θυμίζει το «λεφτά υπάρχουν» του κ. Παπανδρέου, το οποίο γνωρίζουμε όλοι αυτή η κατάσταση που μας οδήγησε. Πραγματικά χωρίς καμία διάθεση αντιπολιτευτικής κριτικής, προσπαθούμε να συμβάλλουμε όσον αφορά την ελληνική οικονομία».

Απέναντι στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη κριτική, ο κ. Γεωργιάδης κάποια στιγμή σημείωσε: «Μην είμαστε μεμψίμοιροι όχι με την Κυβέρνηση, αλλά με τον ελληνικό λαό που πειθάρχησε, που ακολούθησε τις οδηγίες των γιατρών, του κ. Τσιόδρα και των υπολοίπων και μπορούμε σήμερα να λέμε ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα. Άρα, πρέπει να πούμε και ένα μπράβο σε αυτή την Ελλάδα και σε αυτόν τον λαό ότι κάτι κάνουμε καλά». Αλλά, και από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάμνης ανέφερε: «Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με θερμά λόγια στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα που έχουμε καταφέρει. Είναι μια συλλογική προσπάθεια. Οι πολίτες επικροτούν τα μέτρα και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, επίσης, επικροτεί αυτά τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει. Διότι είναι μια μάχη που πρέπει όλοι μαζί να την κερδίσουμε».

Η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης, τα κυβερνητικά στελέχη απαντούν και στις ειδικότερες επισημάνσεις κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το εύρος της αντίδρασης που πρέπει να έχει η κυβέρνηση στο χώρο της οικονομίας αυτή τη στιγμή.

Θ. Σκυλακάκης: «Εάν ρίξουμε όλα τα χρήματα σε μία στιγμή που οι επιχειρήσεις δεν ανοίγουν και δεν είναι έτοιμες να κοιτάξουν την επόμενη μέρα και δεν έχουν σχεδιασμό για την επόμενη μέρα –διότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδιασμό για την επόμενη μέρα γιατί, όπως και εμείς, δεν ξέρουν το μέλλον-, τότε φοβάμαι ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν όχι με τον βέλτιστο τρόπο. Και επειδή τα χρήματα είναι πεπερασμένα και επειδή οι αγορές δεν ξέρουμε πώς θα είναι –πιο δύσκολες ή πιο εύκολες- πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, είπε ο κ. Σκυλακάκης

“Υπάρχει μία δημόσια συζήτηση που εγώ τη δέχομαι ως καλόπιστη αν πρέπει να προσθέσουμε περισσότερα ή λιγότερα, που έθεσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, αλλά αυτή η συζήτηση σήμερα έχει ένα πρόβλημα. Για να αποφασίσεις πόσα πρέπει να ξοδέψεις και πότε, πρέπει να ξέρεις τον λογαριασμό. Σήμερα, το βασικό πρόβλημα στην άσκηση είναι ότι δεν ξέρουμε τον λογαριασμό, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Άρα, σήμερα η γνώμη μας είναι ότι σοφή τακτική είναι να πηγαίνεις ήρεμα, να δεις πού θα κλείσει αυτό το πράγμα και όταν κλείσει και έχεις λογαριασμό, τότε πας να κάνεις τις παρεμβάσεις που πρέπει», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Πρόσφυγες-μετανάστες

«Από την πρώτη στιγμή λάβαμε ουσιαστικά μέτρα για να προστατεύσουμε και τους διαμένοντες στις δομές και τους εργαζόμενους σε αυτές και την τοπική κοινωνία. Αν συμβεί κάτι, υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και για τις δομές και για χώρους καραντίνας και για μεγαλύτερους χώρους, αν χρειαστεί. Υπάρχει πρόβλεψη και για την τοπική κοινωνία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, με αφορμή σχετική ερώτηση της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αθανασίας Αναγνωστοπούλου.

«Η χώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται – και μακάρι μέχρι τέλους- να πηγαίνει καλά. Υπάρχουν όμως γκρίζες ζώνες, πολύ γκρίζες ζώνες, οι οποίες αποτελούν εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, αλλά και που μπορεί να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση για τους ανθρώπους που μπορεί να βιώσουν αυτή τη βόμβα, αν σκάσει. Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα, ένα σχέδιο δράσης. Η μεγάλη υγειονομική βόμβα, το μεγάλο ζήτημα είναι οι προσφυγικοί-μεταναστευτικοί καταυλισμοί», είχε σημειώσει η κυρία Αναγνωστοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή