Το παρασκήνιο μιας παρ’ ολίγον κρίσης

Το παρασκήνιο μιας παρ’ ολίγον κρίσης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Πέμπτης όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την αναχαίτιση του κορωνοϊού ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας έμοιαζαν να είναι στον αέρα. Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που έγινε γνωστή, και προέβλεπε το άνοιγμα των εκκλησιών για δύο ώρες την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και για τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή, προκάλεσε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που ανησύχησε για φαινόμενα συνωστισμού των πιστών την ώρα που η αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού φαίνεται πως κερδίζεται.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε αίφνης ήταν πως πολιτεία και Εκκλησία κινούνται σε τροχιά σύγκρουσης, καθώς επιστήμη και δόγμα δεν μπορούν να συναντηθούν. Τελικά η ανάφλεξη δεν έγινε καθώς χρειάστηκαν λίγες ώρες ώστε να αποκρυσταλλωθεί το τοπίο και να υπάρξει απόλυτη σύμπνοια.

Τι είχε συμβεί; Η εν λόγω πληροφορία περί ανοίγματος των ναών για τους πιστούς ουδέποτε ευσταθούσε, καθώς η Ιερά Σύνοδος δεν έχει το δικαίωμα να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που νομοθετεί η πολιτεία, η οποία ρητώς έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις.

Λανθασμένη ερμηνεία

Το πρόβλημα προκλήθηκε από λανθασμένη ερμηνεία της εσωτερικής εγκύκλιου της Εκκλησίας, η οποία απευθυνόταν μόνο σε μητροπολίτες και ερμηνεύτηκε ως άνοιγμα θυρών για τους πιστούς. Μέχρι ωστόσο να διευκρινιστεί αυτό, λίγο έλειψε να εκτροχιαστεί η κατάσταση, καθώς για κάποιες ώρες φάνηκε πως πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος δεν βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή. Το γεγονός άλλωστε πως κατά το παρελθόν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν δοκιμαστεί οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα πως πιθανόν να οδεύουμε προς μια κρίση.

Κομβικός ρόλος

Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε, με τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο να παίζει κομβικό ρόλο ώστε να αποσαφηνιστεί πως η εγκύκλιος δεν απευθυνόταν σε πιστούς. Και από πλευράς κυβέρνησης υπήρξε ανάλογη ψυχραιμία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ρίχνει αρχικά τους τόνους το μεσημέρι και το απόγευμα κατά την ενημέρωση από τους κ. Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά και αφού το τοπίο είχε αποσαφηνιστεί η φωτιά να σβήνει οριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή