Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη κατοικία

Ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη κατοικία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μία φορά η προστασία της πρώτης κατοικίας έρχεται στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή συμβολικά το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά και την παρουσίαση του προγράμματος, τη Δευτέρα, στην Κουμουνδούρου θεώρησαν πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσουν, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση, την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Οι βουλευτές, σε επίκαιρη ερώτηση που είχε προηγηθεί, σημείωναν πως οι ενέργειες του Μαξίμου πρέπει να είναι άμεσες μπροστά στον κίνδυνο των οριζόντιων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών έως το τέλος του χρόνου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θεωρούν πως η απάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου θα ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, ήταν επαρκής. Παρέμβαση έκανε με ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. «Είναι αδιανόητο να καλούμε τους πολίτες να μείνουν σπίτι τους και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να βγάζει στο σφυρί τα σπίτια ανθρώπων που μέσα στην κρίση δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ανθρώπων που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 50% με τη σφραγίδα του κ. Βρούτση, που βγήκαν σε αναστολή εργασίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που οδηγούνται κατά χιλιάδες στην ανεργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου θα επιμείνουν πολύ στο συγκεκριμένο θέμα, δείχνοντας πως στο στόχαστρο έχουν μπει συγκεκριμένοι πολιτικοί χειρισμοί του Μαξίμου που, όπως υποστηρίζουν, θα έχουν επιπτώσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Κομματικές πηγές σημείωναν πως η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

Υπενθυμίζουν ότι η Ν.Δ., τον Απρίλιο του 2019, είχε υπερψηφίσει στη Βουλή τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και πως η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας από τον Χρήστο Σταϊκούρα «να διεκδικήσει στο Eurogroup και να πάρει την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Το σύνολο των μέτρων που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση θα απασχολήσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συνεδριάζει σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή