Αναγκαία η επιστροφή σε πολιτικές Κέινς, λέει ο κ. Ευ. Βενιζέλος

Αναγκαία η επιστροφή σε πολιτικές Κέινς, λέει ο κ. Ευ. Βενιζέλος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταπολεμά την κοινωνική απομόνωση με «πολλαπλασιασμό των ιχθύων» και των δικτύων πολιτικής αλληλεπίδρασης που του εξασφαλίζει η τεχνολογία των τηλεδιασκέψεων. Οι εκδηλώσεις του «Κύκλου Ιδεών» ανέκαθεν προβάλλονταν διαδικτυακά, αλλά σήμερα, με όλη την Ελλάδα να βρίσκεται σε καραντίνα, ο αριθμός των ανθρώπων που παρακολουθούν διαδικτυακά τις εκδηλώσεις του κ. Βενιζέλου αγγίζει πρωτοφανείς αριθμούς πολλών δεκάδων χιλιάδων θεατών.

Η προχθεσινή εκδήλωση με τίτλο «Πανδημία και αντοχές της ελληνικής οικονομίας: Η επόμενη μέρα» ήταν ένα crash course για τη νέα, δύσκολη πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι βλέπουμε διεθνώς να ασκείται μια «προσωρινή, έκτακτη, αναγκαία κεϊνσιανή πολιτική», αλλά πρόσθεσε ότι «πίσω από όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι, ταυτότητες και ανασφάλειες, ανάμεσα στις οποίες ο ίδιος ο φόβος θανάτου, που ωθούν τους πολίτες να προσβλέπουν στο κράτος τους». Τόνισε ότι μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση συνδέεται «με το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία ακολουθεί τη μοίρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε επί της ουσίας ότι η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αποδείξει ότι τα δημοκρατικά ιδεώδη της μπορούν να δράσουν ως ασπίδα και όπλο κατά της κρίσης. Η Ευρώπη θα ενισχυθεί αν αποδείξει εμπράκτως ότι η απάντηση σε μια κρίση δεν μπορεί να ισοδυναμεί με υποχώρηση της δημοκρατίας και ενίσχυση του αυταρχισμού της εξουσίας.

Στην ίδια εκδήλωση, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος είπε ότι η καθήλωση της ζήτησης είναι πρωτοφανής και μίλησε για πτώση 20% του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο. Ο καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής προέβλεψε ότι η κρίση θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι χώρες μεταξύ τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισήμανε ότι, παρά τα προβλήματα που προκαλούνται στην τουριστική βιομηχανία, η στάση της κυβέρνησης θα εκτιμηθεί και θα ενισχύσει τελικά το ελληνικό τουριστικό brand. Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μίλησε για τη μεγαλύτερη κρίση μετά το 1929, ενώ ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης επισήμανε ότι η οικονομία έχει ανάγκη ρευστότητας και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα το περίφημο «μαξιλάρι», καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή