Το νέο πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για την Αυτοδιοίκηση

Το νέο πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για την Αυτοδιοίκηση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά τομείς αφορά το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συνεπικουρούμενος από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χρήστο Σταϊκούρα και Αδωνι Γεωργιάδη.

Το πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αποτελεί συνέχεια του «Φιλόδημου» και εκτείνεται μέχρι το 2023. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη και το νέο πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα σημάνει τη δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς και οι τρεις υπουργοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της οικονομίας με τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης», σημείωσε  ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική δημιουργίας 40.000 νέων θέσεων εργασίας είπε ότι «αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τόνισε ότι η κρίση με τον κορωνοϊό «θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια συστήματα, τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών» και συμπλήρωσε ότι «η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και χρειάζονται άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος επενδύσεων είναι αναγκαίο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. «Θέλω να ξέρουν όλοι οι Ελληνες ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες δίνουμε μάχη για να πάμε τον τόπο μπροστά. Η Ελλάδα στέκεται όρθια και δείχνει ότι με την αλήθεια και την προσπάθεια μπορούμε να τα ξεπεράσουμε όλα».

Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ θα προβλέπεται και δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους δήμους και τις περιφέρειες. Πρόσβαση σε αυτό θα έχουν όλοι οι δήμοι, ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν στη διάθεσή τους τεχνικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων και υποδομών σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται δράσεις και έργα που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς και έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ενα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα. Οι τομείς στους οποίους εκτείνεται το πρόγραμμα είναι: υποδομές, ψηφιακή σύγκλιση, βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος, προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα η άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού. Επίσης, αφορά την  εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και τους τομείς της Παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή