ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η χώρα απειλείται με νέα μνημόνια», λέει ο Αλ. Τσίπρας

«Η χώρα απειλείται με νέα μνημόνια», λέει ο Αλ. Τσίπρας

Κατώτερη των περιστάσεων βρήκαν τα πολιτικά κόμματα την απόφαση του Eurogroup, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά το πρόβλημα για όλα τα κράτη-μέλη παραπέμπεται στο μέλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα social media τόνισε πως τα 540 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ένα πακέτο που υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών για την άμεση στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η απόφαση αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. «Η μόνη ελπίδα παραμένει η επαναφορά στο τραπέζι του εργαλείου αμοιβαιοποίησης του ρίσκου και διαμοιρασμού των βαρών, στη συζήτηση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Αν ούτε αυτό συμβεί, πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα και ενδεχομένως σε τεκτονικές αλλαγές που θα αφορούν την ίδια την ενότητα της Eνωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως «απέναντι σε όλες αυτές τις κορυφαίες εξελίξεις που αφορούν το αύριο της Ευρώπης αλλά και της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση αντί να διαδραματίσει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο, στηρίζοντας ενεργά τις προτάσεις της Ιταλίας, κρύφτηκε και σώπασε. Και το χειρότερο: Σήμερα επιχαίρει και από πάνω, πανηγυρίζοντας για τις χθεσινές αποφάσεις, ουσιαστικά αλλάζοντας στρατόπεδο και στηρίζοντας την καταστροφική εμμονή των ομοϊδεατών της του ευρωπαϊκού Βορρά σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και διαρκή λιτότητα. Μόνο που αυτές οι εμμονές απειλούν ευθέως τη χώρα μας με νέα μνημόνια και νέες εθνικές περιπέτειες». Επιμένοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα από το μαξιλάρι ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ ο  Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «μπορεί να αποδειχθεί η μεγάλη μας ασπίδα, αν αξιοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της κρίσης και να συγκρατήσουν την ύφεση, διατηρώντας στη ζωή επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας».

Για κίνδυνο διόγκωσης του δημόσιου χρέους και για συμβιβασμό ανάσας, χωρίς αλλαγή πορείας για την Ευρώπη, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά. «Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, η στήριξη των μικρομεσαίων, η στήριξη της απασχόλησης (μέσω δανείων) είναι χρήσιμη, δεν αποτελεί όμως λύση για το αύριο. Δεν προβλέπεται κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των οικονομιών, για την αντιμετώπιση της έκρηξης της ανεργίας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις για νέο χρήμα, με καινοτόμα εργαλεία», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

KKE, ΜέΡΑ25

Τα νέα μνημόνια χειροκρότησαν οι κυβερνήσεις του «Βορρά» και του «Νότου», οι κυβερνήσεις της δεξιάς, της σοσιαλδημοκρατίας και της δήθεν προοδευτικής συμμαχίας, σημειώνουν από το ΚΚΕ και συμπληρώνουν: «Είναι προφανές ότι για μία ακόμη φορά οι λαοί της Ευρώπης, που έχουν ήδη πληρώσει με χιλιάδες θύματα την πανδημία, θα κληθούν την επόμενη μέρα να πληρώσουν και αυτήν την κρίση, με νέα σκληρά μέτρα».

Από το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως οι  «“9” πούλησαν το ευρωομόλογο, αποδέχθηκαν δάνεια από τον ESM που νομοτελειακά θα φέρουν καταστροφική νέα λιτότητα», ενώ ο πρόεδρος της  Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως «δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να μην ορθώνει ανάστημα σε αυτή τη Γερμανία που μας έχει ισοπεδώσει».