Οι νέοι και οι παλιοί τεχνοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι νέοι και οι παλιοί τεχνοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν έκλαψε ο Τσιόδρας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε δικαιωμένος από την επιλογή του ένας τεχνοκράτης να ηγηθεί της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό. Το ομότιτλο άρθρο του Θαν. Καρτερού στην «Αυγή» κατά του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας έχουν «αδειάσει» την εβδομάδα που πέρασε ο Αλ. Τσίπρας, ο Αλ. Χαρίτσης, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Ν. Φίλης, η Ολγα Γεροβασίλη και άλλα στελέχη. Στην Κουμουνδούρου δεν αισθάνονται άνετα που η κυβέρνηση είναι στην πλεονεκτική θέση να κάνει πολιτικό ταμείο και από το έργο των επιστημόνων, ωστόσο η απόφαση που λήφθηκε δεν αρνούνται πως ήταν σωστή και συνεπώς οι αποστάσεις από τον πρώην επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Μαξίμου αναπόφευκτες. Το μέγεθος της κρίσης ήταν πολύ μεγάλο για να μην πάρουν τα ηνία εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της υγείας.

Παρ’ όλα αυτά, αν ο Αλ. Τσίπρας αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν είναι σίγουρο ότι θα άλλαζε τη δομή του υπουργικού συμβουλίου του σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Εχει διευρύνει τις επαφές του με πρόσωπα που έχουν καταγράψει αξιόλογη πορεία στον επαγγελματικό τους βίο, ωστόσο συνεχίζει με έναν πιο στενό κύκλο συνεργατών που εμπιστεύεται να παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις. 

Εν μέσω πανδημίας, πάντως, στο πρόσωπο του παιδιάτρου – επιδημιολόγου και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τ. Παναγιωτόπουλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει βρει τον δικό του «Σωτήρη Τσιόδρα». Συνομιλεί μαζί του καθημερινά προκειμένου να ενημερώνεται και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του κόμματος, ενώ ο συγκεκριμένος γιατρός μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό απαντούν στα ερωτήματα των ακολούθων της πλατφόρμας iSyriza για τον COVID-19. Για την ανάπτυξη των σχέσεών του με το Βερολίνο, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και λοιπούς αξιωματούχους, ο σύνδεσμος του Αλ. Τσίπρα είναι ο Π. Παπαγεωργίου. Ο πρώην γ.γ. Νέας Γενιάς, νομικός στο επάγγελμα, με διδακτική εμπειρία στη Γερμανία, είναι ο άνθρωπος που καθοδηγεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες συμμαχίες που οφείλει να οικοδομήσει στην πιο ισχυρή χώρα της Ε.Ε. Το τρίτο νέο τεχνοκρατικό πρόσωπο της Κουμουνδούρου, που συμμετέχει στις συσκέψεις που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό και τα θέματα της Αστυνομίας, είναι η απόστρατος αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Η πρώην προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών είχε την ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού των προσφυγικών ροών σε πολύ δύσκολες εποχές και τη συμβουλεύεται πολύ συχνά ο Αλ. Τσίπρας.

Το πρώτο άνοιγμα στους τεχνοκρατικούς κύκλους, έστω και δειλό, το πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Ο Γ. Χουλιαράκης βρέθηκε δίπλα του σε κρίσιμες συνόδους κορυφής και συμμετείχε στο Brussels Group ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΚ έχοντας την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων. Οι αντιδράσεις των κομματικών στελεχών ήταν αρκετές, ενώ λίγα χρόνια μετά ο Γιάνης Βαρουφάκης τον είχε «δείξει» ως έναν από τους υπαίτιους για τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, αν και έχει επιστρέψει στα ακαδημαϊκά καθήκοντά του, είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν συνδράμει στη διαμόρφωση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα είναι πυκνή, όπως και με τον Δ. Λιάκο, που έχει ενταχθεί στο δυναμικό της Eurobank. Πριν αναλάβει, τον Νοέμβριο του 2016, τη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, είχε δοκιμαστεί και αξιολογηθεί από την εργασία του σε συνθήκες πραγματικής οικονομίας για αρκετά χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για το πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της κυβερνησιμότητας υπάρχει. Αρκετοί θεωρούν ότι από τη στιγμή που στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλιστικό χώρο το κόμμα υπολείπεται σε δυνάμεις, θα πρέπει να ανοιχτεί σε επιτυχημένους επαγγελματίες, που θα διαμορφώσουν το σύγχρονο προφίλ του. Η άλλη άποψη υποστηρίζει πως η πολιτικοποίηση και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών είναι η απάντηση σε μια ουδέτερη τεχνοκρατική διαχείριση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή