Ο προγραμματισμός της Βουλής εν μέσω πανδημίας

Ο προγραμματισμός της Βουλής εν μέσω πανδημίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συζήτηση επί μιας νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για «μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, θα ανοίξουν εκ νέου μετά τις διακοπές του Πάσχα οι εργασίες της Βουλής.

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 22 Απριλίου, με σκοπό να εισαχθεί προς τελική επεξεργασία και ψήφιση από την Ολομέλεια την μεθεπόμενη Παρασκευή 24 τρέχοντος. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που αποφασίστηκε στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, θα μεσολαβήσει την Πέμπτη 23/4 συνεδρίαση κοινοβουλευτικού ελέγχου με συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.

Αν δεν υπάρξουν επί το δυσμενέστερο εξελίξεις, όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, οι επικείμενες συνεδριάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν υπό τις ειδικές συνθήκες που ήδη διεξάγονται: με τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας (ένας από κάθε κόμμα στην Επιτροπή, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στην Ολομέλεια, σε απόσταση ο ένας από τον άλλο) και τον αρμόδιο υπουργό / ή όσα μέλη της κυβέρνησης προωθούν ρυθμίσεις αρμοδιότητας τους μέσω των νομοσχεδίων με τα οποία κυρώνονται οι ΠΝΠ. Αλλά και όταν δεν τηρούνται οι πρέπουσες αποστάσεις, οι εκάστοτε προεδρεύοντες των συνεδριάσεων παρεμβαίνουν διορθωτικά από την έδρα. «Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Καραθανασόπουλος, που κάθονται πολύ κοντά ανάμεσα σε άλλους, μπορούν να απομακρυνθούν και να καθίσουν αλλού; Απ’ ό,τι βλέπετε, υπάρχουν άδεια έδρανα και στη Νέα Δημοκρατία. Δεν θα σας παρεξηγήσει κανείς» είπε κάποια στιγμή σκορπίζοντας χαμόγελα στην αίθουσα ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας.

Επιπροσθέτως, έχει τοποθετηθεί ειδική διάφανη κατασκευή στο βήμα του ομιλητή, ώστε να προστατεύονται από πιθανή διασπορά σάλιου οι πρακτικογράφοι που βρίσκονται ακριβώς μπροστά, ενώ υπάλληλος της Βουλής απολυμαίνει το βήμα πριν διαδεχθεί ο ένας ομιλητής τον προηγούμενο. Ωστόσο, αν οι καταστάσεις το επιβάλλουν, κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία για την διεξαγωγή συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Να ξέρετε ότι είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να περιορίσουμε ακόμη, εάν χρειαστεί, αυτήν τη στοιχειώδη παρουσία που κάνουμε», σημείωνε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Βουλής.

Το ζήτημα της πραγματοποίησης συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης είχε τεθεί ως «σενάριο εργασίας» από την πρώτη στιγμή, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει ειδικότερα το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη. Ο επικεφαλής του, μάλιστα, όταν εκτάκτως και εξαιτίας της συγκυρίας είχε προγραμματιστεί προ ημερών συζήτηση στην Ολομέλεια με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, είχε εγγράφως δηλώσει ότι θα απείχε, επικαλούμενος -μέσω επιστολής του προς τον κ. Τασούλα- την ανάγκη τηλεδιασκέψεων.

«Επειδή η άσκοπη δια ζώσης παρουσία μας στη Βουλή στέλνει το ακριβώς αντίθετο μήνυμα στην κοινή γνώμη, σας ανακοινώνω ότι δεν θα παραβρεθώ και σας ζητώ, άλλη μια φορά, να μεταφέρετε στο Σώμα την πρόταση του ΜέΡΑ25 για τη συνέχιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως συμβαίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup», έλεγε χαρακτηριστικά σε εκείνη την επιστολή του ο κ. Βαρουφάκης. Αν και μιλούσε, ωστόσο, για «άσκοπες μετακινήσεις», ο ίδιος ως γνωστόν προχθές άλλαξε στάση και προσήλθε να μιλήσει στη Βουλή, προκαλώντας μάλιστα με την μετακίνηση του (από και) προς την Αίγινα πολύ θόρυβο, καθώς δεν είναι στο νησί η μόνιμη κατοικία του.

«Κατά τη γνώμη του ΜέΡΑ25 η Βουλή δεν λειτουργεί ακριβώς, υπολειτουργεί. Θα μπορούσε όλο το προσωπικό της να είναι εδώ και να λαμβάνει μέρος, να λειτουργεί φυσιολογικά, θα μπορούσαν οι χρόνοι να είναι απολύτως κανονικοί και όχι οι μισοί, αν χρησιμοποιούσαμε την τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, που είναι η τεχνολογία των τηλεδιασκέψεων», έχει σχολιάσει επί του γενικότερου θέματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλ. Γρηγοριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή