ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Το επίδομα των 800 ευρώ δεν εξαιρεί τους ανθρώπους στους κλάδους του Πολιτισμού

Λ. Μενδώνη: Το επίδομα των 800 ευρώ δεν εξαιρεί τους ανθρώπους στους κλάδους του Πολιτισμού

«Το επίδομα των 800 ευρώ και όλα τα άλλα θετικά μέτρα τα οποία έλαβε το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών, προφανώς δεν εξαιρούν τους ανθρώπους που εργάζονται στους κλάδους του Πολιτισμού. Επομένως ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, που πληροί τις προϋποθέσεις, εντάσσεται ήδη σ' αυτά τα μέτρα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον τηλεοπτικό σταθμό TV100, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού επειδή ακριβώς η δουλειά του είναι να υποστηρίζει δράσεις Πολιτισμού, εκτιμά και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες των καλλιτεχνών, γι' αυτό στα μέτρα των δικών μας αρμοδιοτήτων, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και το Υπουργείο Οικονομικών φτιάξαμε το πακέτο των 15 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούν δράσεις πολιτισμού», συμπλήρωσε η υπουργός, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα 15 εκατ. δεν αφορούν μόνο ιδρύματα και φορείς.

«Αφορούν και μεμονωμένους καλλιτέχνες οι οποίοι όμως μέσα από τη διαδικασία που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, τη διαδικασία των προκηρύξεων που σταδιακά βγαίνουν στον αέρα, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς μπορούν να συμμετάσχουν. Εάν έχουν τη δυνατότητα, εν μέσω των μέτρων που ζούμε, να προσφέρουν υπηρεσία, για την υπηρεσία αυτή θα αμειφθούν. Από κει και πέρα μέσα από το πρόγραμμα αυτό εμείς δημιουργούμε προϋποθέσεις για δράσεις που προϋποθέτουν θέσεις εργασίας για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού.

Τέλος, σε ερώτηση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη και πώς η κρίση που διανύουμε επηρεάζει το σχέδιο του υπουργείου, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι «αυτή η κρίση επηρεάζει σε έναν βαθμό, όχι μόνο την Αμφίπολη, όλα τα έργα τα οποία υλοποιούνται.

Όπως καταλαβαίνετε, για να είμαστε συνεπείς στα μέτρα προστασίας, τα οποία επιβάλλεται να παίρνει το υπουργείο και φυσικά να τηρούν οι υπηρεσίες και οι φορείς του, αυτή τη στιγμή τα έργα εκτελούνται με μειωμένο προσωπικό. Είναι βέβαιο ότι αυτό φέρνει μία καθυστέρηση. Εάν δεχτούμε ότι τα μέτρα αυτά ισχύσουν για κάποιες εβδομάδες ακόμη, για έναν περιορισμένο χρόνο, θεωρώ ότι, σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες μας, θα μπορέσει αυτός ο χρόνος που υπολειτούργησαν ή λειτούργησαν με μειωμένο προσωπικό, να καλυφθεί από την επόμενη μέρα που τα πράγματα θα έρθουν στην κανονικότητά τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ