400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο σήμα μιας σταδιακής και μακρόσυρτης επιστροφής στην κανονικότητα εμπεριείχε το χθεσινό, νέο, διάγγελμα του πρωθυπουργού για την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά αναφέρθηκε με πολύ προσεκτικό τρόπο στη διαδικασία άρσης των μέτρων, λέγοντας πως «στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα», «οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται» και «οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης».

Ταυτόχρονα όμως ο πρωθυπουργός τόνισε πως η διαδικασία θα είναι σταδιακή και θα πρέπει να γίνει «με σύνεση, με σχέδιο και με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε σε κάθε τόνο πως δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί, καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη, ζητώντας από τους πολίτες πιστή τήρηση των μέτρων. «Γιατί μια κλωστή χωρίζει τη νίκη από την καταστροφή: Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε», είπε, προσθέτοντας πως η παραμικρή «επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ακόμη μία πρωτοβουλία προς ενίσχυση μιας ειδικής ομάδας του πληθυσμού. «Οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι της πατρίδας μας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αξιοσημείωτη η αναφορά του πως σήμερα «θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή» γιατί «η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη». Πρόσθεσε ωστόσο πως «ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021», δίνοντας και το αφήγημα της επόμενης μέρας: η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, έχει «ένα μεγάλο πλεονέκτημα: ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας».

Νέα καθημερινότητα

Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του διαγγέλματος αναφέρθηκε αναλυτικά στην κοινή προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα και στα θετικά αποτελέσματα, δίνοντας τα εύσημα στους πολίτες για την υπευθυνότητά τους. Σημαντική η αναφορά του στην επόμενη μέρα, όπου μίλησε για την αναμόρφωση του ΕΣΥ τονίζοντας πως αποτελεί «προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του κράτους ως παρακαταθήκη για το μέλλον. «Το μεγαλύτερο κέρδος μας, ωστόσο, από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το κράτος. Προς την κυβέρνηση. Προς τον συμπολίτη. Γιατί, μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό». Τέλος, εκτενής η αναφορά του πρωθυπουργού σε εκείνους που δίνουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή σε όλους τους τομείς. Οχι μόνο τους γιατρούς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους υπάλληλους των καταστημάτων τροφίμων. Στα παιδιά που μεταφέρουν έτοιμο φαγητό. Αλλά και στους εργαζομένους που κρατούν νύχτα-μέρα τις πόλεις μας καθαρές. «Ολοι αυτοί δίνουν ζωή στη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή