«Κεφάλαιο» για την Ελλάδα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η Ελλάδα, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας δοκιμασίας, καταφέρνει με πολύ κόπο, μεθοδικότητα και θυσίες να χτίσει κάτι που μπορεί να μην φαίνεται τώρα, αλλά είναι πολύτιμο για το μέλλον. Την ώρα που αρκετές χώρες έχουν γονατίσει από τον ιό, η Ελλάδα στέκεται όρθια σε μια πολύ δύσκολη μάχη, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη. Χθες ήταν η σειρά του Guardian να μιλήσει στον τίτλο του για τη χώρα που κερδίζει τον κορωνοϊό «έπειτα από μία δεκαετία κρίσης χρέους», απονέμοντας τα εύσημα στην Ελλάδα για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης. «Δεν ήταν δεδομένη η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες για τη δημόσια υγεία», αναφέρει το δημοσίευμα, εστιάζοντας στο ότι η Ελλάδα μόλις είχε βγει από την πολυετή κρίση. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην τάχιστη ψηφιοποίηση του κράτους, που σε συνδυασμό με την άμεση αντίδραση στην αναχαίτιση του ιού δημιουργούν την εικόνα μιας χώρας που ανταποκρίθηκε με μεγάλη επάρκεια σε μια πολυεπίπεδη κρίση. Και ο Guardian δεν είναι η μόνη θετική δημοσιότητα.

Το πρακτορείο Bloomberg έχει αναφερθεί δύο φορές στην ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στην κρίση, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «φωνή της λογικής στη διεθνή σκηνή». Οι Times είχαν αποθεώσει την Ελλάδα γράφοντας για τους απείθαρχους Ελληνες που αυτή τη φορά όμως «δείχνουν μια σπάνια και νηφάλια πλευρά στην απείθαρχη φύση τους». Η Corriere della Sera μίλησε για την Ελλάδα που δίνει μαθήματα στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ ισπανικές ιστοσελίδες έκαναν λόγο για το ελληνικό θαύμα. Αυτός ο καταιγισμός θετικών αναφορών από διεθνή ΜΜΕ μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο μελλοντικό κεφάλαιο για τη χώρα. Το δικό της «αμιγές καλού» μέσα στο νέο, δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται παγκοσμίως. Η χώρα, μετά σειρά ετών αρνητικής δημοσιότητας, εμφανίζεται πλέον με άλλα δεδομένα. Πιο έμπειρη και έχοντας αποκτήσει τεχνογνωσία στη διαχείριση κρίσεων, μπορεί στην επόμενη φάση να εμφανιστεί τόσο στον τουριστικό όσο και στον επενδυτικό χάρτη ως μια ασφαλής χώρα, όπου μπορεί κάποιος να βάλει τα λεφτά του.

Προς αυτή την κατεύθυνση «έδειξε» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο διάγγελμά του, λέγοντας πως το 2020 θα είναι χρονιά μεγάλης ύφεσης, ωστόσο με την κατάλληλη προετοιμασία και τις σωστές ενέργειες θα ακολουθήσει «αναπτυξιακή έκρηξη το 2021».

Μεγάλη κινητικότητα

Την ίδια ώρα, στο επιχειρησιακό κομμάτι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις πιο δύσκολες μέρες όσον αφορά την τήρηση των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας, που είναι το Πάσχα. Χθες και προχθές υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στα προάστια της Αθήνας, όπως στο Πόρτο Ράφτη, με πολλούς να μετακινούνται ήδη για την Κυριακή του Πάσχα σε πιο «εξοχικά» μέρη. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των Ι.Χ., όπως έγραψε η «Κ», είναι στο τραπέζι, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις που στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ο κ. Τσιόδρας, άλλωστε, τόνισε χθες πως ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης που επιτείνει την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων για δύο 24ωρα είναι πως ο συνδυασμός της πτώσης των κρουσμάτων, του καλού καιρού και της εορτής του Πάσχα δημιουργούν ένα τρίπτυχο μεγάλης χαλάρωσης, που μπορεί στο παρά πέντε να αποβεί μοιραίο και να προκαλέσει πισωγύρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή