Ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζουν στην Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι εν μέσω της πανδημίας η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις εκλογές. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν πως κράτησαν για αρκετό καιρό τη στάση της χρήσιμης αντιπολίτευσης «βάζοντας πλάτη» στην κυβέρνηση. «Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί. Για την οικονομία και για τη θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας. Πρέπει πλέον ο πρωθυπουργός να πάρει τις αποφάσεις του», τόνιζε στην «Κ» υπέρμαχος της άποψης πως η περίοδος χάριτος για το Μαξίμου τελείωσε. Η αλλαγή στρατηγικής, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να αποφασιστεί, αφού το κόμμα είναι εν μέρει «εγκλωβισμένο» εξαιτίας της αποδοχής των μέτρων και της στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση από την κοινωνία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός με λεκτικά τεχνάσματα επιθυμεί να θολώσει τα νερά γύρω από τις προθέσεις του. Γνωρίζει, δηλαδή, ότι η «απειλή» των πρόωρων εκλογών δεν θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Τη γραμμή σχετικά με την ξαφνική προσφυγή στις κάλπες την έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν όλα τα στελέχη. «Πιστεύω ότι μόνο ένας νοσηρός νους μπορεί εν μέσω πανδημίας και μπροστά σε μια τέτοια ύφεση να μιλάει για εκλογές. Είναι δυνατόν να μετράμε απώλειες ζωών, να συζητάμε αν θα έρθει δεύτερο κύμα και να μιλάμε για εκλογές; Με ποιο επίδικο;», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το εκλογικό σενάριο

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν κανένα ενδεχόμενο σχετικά με τις προθέσεις τους Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πλειονότητα πιστεύει πως το εκλογικό σενάριο εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία θα βρεθεί η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μην πληγεί το προφίλ του και επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα σημάνει άρση των μέτρων που εφαρμόστηκαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η μειοψηφία των στελεχών της Κουμουνδούρου ισχυρίζεται ότι το καμπανάκι που χτύπησε για το 2020, πως θα είναι «χρονιά μεγάλη ύφεσης», δεν μπορεί να αφήσει το κόμμα να εφησυχάζει. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός προλείανε το έδαφος για μέτρα λιτότητας, το ανέβασμα των «αντιπολιτευτικών στροφών» δεν πρέπει να καθυστερήσει, προκειμένου το πολιτικό σκηνικό να «ζεσταθεί», καθώς ο πρωθυπουργός μπορεί να επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό.

Επαφές Τσίπρα

Με αυτά τα δεδομένα, οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους παράγοντες της αγοράς πυκνώνουν. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους υπαλλήλων στα σούπερ μάρκετ και τις μεταφορές τόνισε πως «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ’ ό,τι φαίνεται και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή