ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάσχα με πλέγμα περιορισμών

gkat_04_1604_page_1_image_0001
metratroxaia

Το διαφορετικό Πάσχα που έχει προαναγγελθεί διά στόματος Στέλιου Πέτσα εδώ και πολύ καιρό είναι πλέον προ των πυλών. Η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει μία σειρά μέτρων ενόψει της πιο δύσκολης, όπως έχει χαρακτηριστεί, περιόδου, και στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως παρά τη χαλάρωση των τελευταίων ημερών, ο σκόπελος του Πάσχα θα ξεπεραστεί επιτυχώς.

Εν αρχή απαγορεύεται η έξοδος προς τα χωριά. Οπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες, πλέον κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός της μόνιμης περιοχής όπου διαμένει. Η προσπάθεια παραβίασης του μέτρου τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων. Τις μέρες του Πάσχα οι μόνοι που θα μπορούν να βρεθούν στις εθνικές οδούς είναι όσοι έχουν ανά χείρας το Ε1 και αποδεικνύουν πως πάνε στη μόνιμη κατοικία τους. Αλλιώς θα υπάρχει αναστροφή.

Δεύτερον, φέτος θα κάνουμε Πάσχα χωρίς εκκλησία. Παρά τις ασάφειες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διεφάνησαν στην αρχή της εβδομάδας, τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή. Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο για τους ιερείς και τους ψάλτες και δεν επιτρέπονται πιστοί.

Η τρίτη συνήθεια που έχει απαγορευθεί είναι το παραδοσιακό σούβλισμα σε υπαίθριους χώρους ή πιλοτές πολυκατοικιών. Κάτι τέτοιο φέτος απαγορεύεται για να αποφευχθούν οι συναθροίσεις. Οποιος είναι τυχερός και διαθέτει δική του αυλή, τότε μπορεί να επιδοθεί στο παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, αλλά αυστηρά μόνο με την οικογένειά του και χωρίς επισκέψεις.

Το φετινό Πάσχα θα περιλαμβάνει και μεγάλη αστυνόμευση για να τηρηθούν τα παραπάνω. Οποιος επιχειρήσει εκδρομή ή μετάβαση σε σπίτια είναι βέβαιο πως θα πέσει πάνω σε μπλόκα και περιπολίες, ενώ θα υπάρχει και εναέρια επιτήρηση με τη χρήση drones, αλλά και ελικοπτέρων.

Οσον αφορά τη συζήτηση για την επόμενη φάση και τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχει ήδη ξεκινήσει, ο Στέλιος Πέτσας σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι πριν από τις 27 Απριλίου οι πολίτες θα πάρουν την πρώτη γεύση για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιορισμών. Το απόγευμα, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και επισήμανε ότι η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν υπάρχει προγραμματισμός για άρση των μέτρων εντός του Απριλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξει επέκταση των μέτρων για λίγες ημέρες και εντός του μήνα Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τη νέα επιτυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας με βασικό αντικείμενο τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία και την πορεία υλοποίησής τους. Οπως έγινε γνωστό, πιστώθηκε το επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, αλλά και το ποσό των 400 ευρώ στους πρώτους 17.728 επιστήμονες με επιταγές κατάρτισης που ενεργοποιήθηκαν από 9 έως 12 Απριλίου. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν την άλλη εβδομάδα.

Παράλληλα, προωθείται η κοινή υπουργική απόφαση για να πληρωθεί μετά το Πάσχα το επίδομα των 400 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους μακροχρόνια ανέργους. Στα αξιοσημείωτα είναι πως χθες η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου και επιτόκιο 2%, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δανειστεί τον Φεβρουάριο 2018, πάλι με επταετές ομόλογο, ποσό 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%. Τούτο είναι η απόδειξη της ψήφου εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική κυβέρνηση ακόμα και εν μέσω πανδημίας, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.