Βουλή: Προς «μονομαχία» Μητσοτάκη-Τσίπρα για την υγειονομική-οικονομική κρίση COVID-19

Βουλή: Προς «μονομαχία» Μητσοτάκη-Τσίπρα για την υγειονομική-οικονομική κρίση COVID-19

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική χαλάρωσης της καραντίνας, καθώς στον ορίζοντα φαίνεται υποχώρηση της πανδημίας, αλλάζει ήδη -εκτός των άλλων- και το περιβάλλον εντός του οποίου κινείται ο πολιτικός κόσμος, και το οποίο χαρακτηριζόταν την πρώτη περίοδο της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού από «μούδιασμα», εξαιρετικά χαμηλούς τόνους και τάσεις συναίνεσης.

Η αντιπολίτευση αρχίζει να ανεβάζει τους τόνους κριτικής προς την κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερωτήσεις, αναφορές, τροπολογίες, ομιλίες κ.,ά.) που έχουν από ημερών ενεργοποιηθεί ή και από ομιλίες του τελευταίου διαστήματος. Ειδικότερα τον τόνο μιας επικείμενης σύγκρουσης επιχειρεί να δώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «παρασύροντας» και τα άλλα κόμματα σε μια κούρσα διαφορετικών ταχυτήτων μεν, πλην όμως με τον ίδιο στόχο: την άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση για σειρά επιλογών και δράσεων.

Αν και ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία ή την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή και την επάρκεια υλικού αυτοπροστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για την κοινωνία βρίσκονται -όπως είναι φυσικό- στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, το μείζον ζήτημα επί του οποίου αναμένεται πως θα εκδηλωθεί μεγάλης κλίμακας σύγκρουση είναι αυτό το οποίο αφορά την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, και οι επιπτώσεις της οποίας θα φανούν τους προσεχείς μήνες.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση επισημαίνει πως ακριβώς επειδή δεν είναι ακόμα προσδιορίσιμο το εύρος της επικείμενης κρίσης, τα όποια μέτρα λαμβάνονται σήμερα για τη στήριξη πληττόμενων κοινωνικών ομάδων και επιχειρήσεων είναι σχεδιασμένα με εξαιρετικά συγκρατημένο τρόπο.

Από την άλλη, ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «αποσπασματικά» και «ανεπαρκή» μέτρα, ενώ ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εγείρονται και ευρύτερα θέματα διαφάνειας στις κυβερνητικές επιλογές, τονίζει πως χρειάζεται ένα «θετικό σοκ» με χρήση μεγάλων χρηματικών ποσών για την τόνωση της οικονομίας, διαφορετικά θα υπάρξουν προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέα μνημόνια τη χώρα.

«Η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη» είπε στις 13/4 ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο τελευταίο τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας: «Επόμενη μεγάλη πρόσκληση θα είναι η ανάταξη της οικονομίας μας».

Μόλις δύο ημέρες μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη του τόνιζε: «Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες. Η μομφή δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αλλά για το σχέδιο της κυβέρνησης, αν υπάρχει».

Το έδαφος στη Βουλή για την επικείμενη σύγκρουση που θα κλιμακωθεί με ακόμα μία «μονομαχία» Μηταοτάκη-Τσίπρα, προετοιμαζόταν την προηγούμενη περίοδο από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την δραστηριότητα των μελών της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Μια δραστηριότητα που όσο περνούσε ο καιρός, κλιμακωνόταν. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Στο σύνολο 172 αναφορών, ερωτήσεων (ορισμένες συνοδευόμενες από αίτημα κατάθεσης εγγράφων), και επίκαιρων ερωτήσεων με αντικείμενο την πανδημία στο διάστημα από 17 Μαρτίου έως και 9 Απριλίου, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό αρχείο της Βουλής, 56 έφεραν υπογραφές βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ (60 ΝΔ, 21 ΚΙΝΑΛ, 18 ΚΚΕ, 6 Ελλ.Λύση, και 11 ΜέΡΑ25). Ενδεικτικό της προαναφερθείσας κλιμάκωσης είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ερωτήσεων και αναφορών που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφθασαν τις 39 μόνο σε μια ημέρα, συγκεκριμένα στις 13/4, με βάση επίσης τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου. (Την ίδια ημέρα η δραστηριότητα των άλλων κομμάτων ήταν: 16 από Ελλ.Λύση, 10 από ΝΔ, οκτώ από ΚΚΕ, επτά από ΜέΡΑ25 και δύο από ΚΙΝΑΛ).

Αλλά και πηγές της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία της εν λόγω κινητικότητας: Την εβδομάδα, από 6 έως και 13 Απριλίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν 116 ερωτήσεις, 3 επίκαιρες ερωτήσεις και μια τροπολογία. Οι ίδιες πηγές επισημάνουν και πως κατατέθηκε «τροπολογία από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή